maj 4, 2020

Kakšne so številke na dan, ko več dejavnosti znova odpira vrata?

V soboto prvič po 3. marcu v Sloveniji ni bilo potrjene nobene nove okužbe s covid-19. Doslej je skupaj potrjeno okuženih 1439 oseb, v našem delu države največ v občini Šmarje pri Jelšah. Kaj kažejo številke v posameznih občinah na dan, ki prinaša vnovičen zagon nekaterih dejavnosti?

Od danes bo spet mogoče spiti kavico na terasah lokalov, a le v družbi tistih, s katerimi si delimo gospodinjstvo. Gostilne so bile prazne mesec in pol, utrinek je iz Šmarja pri Jelšah. (Foto: Štajerski val)

Z današnjim dnem je med drugim znova dovoljena gostinska strežba, a le na prostem, torej na vrtovih in terasah lokalov in gostišč. Vrata znova odpirajo frizerski in kozmetični saloni. Prav tako trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, ki pa niso v nakupovalnih središčih. Delati začenjajo tudi urarji, zlatarji, šivilje, čevljarji, fotografi, fotokopirnice. Knjižnice odpirajo svoja vrata, znova je možen tudi obisk cerkva. A pri vseh storitvah bodo veljale omejitve, spoštovati bo treba pravila za preprečevanje širjenja okužbe. Nasvete za posamezne panoge je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje, preberite jih TUKAJ.

Rahljanje ukrepov je sledilo, ko se je začel v Sloveniji kazati ugoden trend in se je širjenje okužb z novim koronavirusom pomembno zmanjšalo. Posebej spodbudni so podatki s prazničnega 2. maja, ko niso potrdili niti ene nove okužbe, opravljenih pa je bilo 500 testiranj. Skupaj so doslej sicer potrdili okužbo pri 1439 ljudeh. Največ uradno okuženih je v ljubljanski občini, 250. V našem delu države je daleč največ okuženih z novim koronavirusom v občini Šmarje pri Jelšah, in sicer 173. Žarišče okužbe je v tamkajšnjem domu upokojencev, kjer so zboleli številni stanovalci in zaposleni. Po podatkih NIJZ je umrlo 33 oskrbovancev doma, k sreči pa se je stanje zdaj stabiliziralo, iz doma poročajo tudi o vse več ozdravelih.

V naših krajih Šmarju po številu potrjenih okužb s številko 43 sledi občina Rogaška Slatina, zatem Maribor s 35 potrjenimi okužbami. V občini Celje je bilo doslej 19 potrjenih okužb, v Slovenski Bistrici in Šentjurju po 14. V ostalih občinah je manj kot 10 uradno okuženih, in sicer v Žalcu 7, v Rogatcu in Oplotnici po 6, v Velenju 5, v Štorah 4. Po 3 potrjene okužbe so bile doslej v občinah Laško, Podčetrtek in Zreče, po 2 na Dobrni in Ptuju ter v Slovenskih Konjicah, po 1 pa v občinah Dobje, Kozje, Majšperk, Vitanje in Vojnik. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ. (AD)