december 29, 2019

Kakšne so zgodbe novoletnih tradicij?

Novo leto predstavlja nov, svež začetek. Upanje, da bo leto, ki prihaja, boljše od tega, ki se poslavlja. Ali pa vsaj tako dobro kot je bilo leto, ki maha v slovo. Zato ni nič neneavadnega, da smo ljudje razvili običaje, s katerimi obeležimo prelom enega leta v drugega. Kako pa so se ti začeli?

Zakaj pišemo novoletne zaobljube? (Foto: Pixabay)

Spust krogle na Times Squareu v New Yorku
Zgodba ogromne svetleče krogle, ki jo ob novem letu po stebru spuščajo pred polnočjo, sega v Anglijo in v 19. stoletje.

Takrat so podobne krogle mornarjem predstavljale nadomestilo za uro. Postavljene so bile na kopnem dovolj visoko, da so jih lahko videli. Nato so jih točno opoldne spustili in tako so, z njihovim postopnim spustom, mornarji lahko videli, koliko je ura.

Bile so zanesljiv pokazatelj časa, a je njihovo točnost lahko pokvaril močan veter ali celo dež. Tako jih je prehitel čas. Vrnile pa so se leta 1907, a v malo drugačni obliki. Tisto leto je bil v New Yorku prepovedan ognjemet. Tako so za novoletno predstavo poskrbeli s prvim spustom krogle in tako pozdravili leto 1908.

giphy

 

Novoletne zaobljube
Novoletne zaobljube naj bi prvi zapisali že Babilonci, pred približno 4000 leti. Takrat naj bi bile del verskega festivala Akitu, ko so v 12 dneh s številnimi slavji kronali novega kralja ali izkazali zvestobo vladajočemu kralju. Da bi si pridobili naklonjenost bogov, pa so se tudi zaobljubili, da bodo odplačali dolgove ali vrnili stvari, ki so si jih izposodili.

Tudi Rimljani so verjeli, da so novoletne zaobljube sveti obred, s katerim obeležijo pomembno prelomnico. Rimska mitologija namreč pravi, da je imel Janus, rimski bog začetkov in prehodov, dva obraza. S prvim je zrl v prihodnost, z drugim v preteklost. Verjeli so, da je novo leto Janusu svet, novo leto pa naj bi bilo tako pokazatelj starega. Poleg darov so Rimljane ob novem letu tako spremljale tudi obljube, da bodo dobri.

Na preteklost so se ob novem letu ozirali tudi kristjani, ki so pretehtali, kaj je bilo v njem dobro in kaj slabo ter obljubili, da si bodo prizadevali biti v novem letu boljši.

Danes so novoletne zaobljube večinoma osredotočene na bolj individualne cilje – kot sta na primer izguba odvečnih kilogramov ali opustitev slabih navad.

giphy

Po svetu
V Grčiji in na Cipru ljudje za novo leto spečejo bazilikino pito, v kateri je kovanec. Ko odbije polnoč, ugasnejo luči in zarežejo v pite. Kdo najde kovanec, naj bi imel vse leto srečo.

Na Kitajskem, v Vietnamu in Koreji novo leto praznujejo februarja, po luninem koledarju. Na Kitajskem ob novem letu izobesijo rdeče lampijončke in si podarijo rdeče ovojnice, v katere spravijo denar. (TMG, vir: ThoughtCo.)

giphy