junij 17, 2020

Poletje v Celju okrnjeno, a še vedno z 200 dogodki

Tudi letos bodo v Celju številni dogodki, združeni pod imenom Poletje v Celju. A dogajanje, ki je v knežjem mestu ob poletnih dneh in večerih že 20 let, bo nekoliko drugačno. Tokrat zaradi koronavirusa, ki je okrnil priprave, prinaša nekoliko manj dogodkov, okoli 200.

Letos bodo v dogajanje vpeti zlasti kulturniki iz Celja, pravijo organizatorji. (Foto: Štajerski val)

Že pred časom so morali v Celju odpovedati Festival Celjski grad. Prav tako ne bo večjih koncertov na Starem gradu, saj tam ne bi mogli zagotoviti zadostne razdalje med obiskovalci. Odpovedana je tudi dvodnevna srednjeveška prireditev na celjskem Starem gradu, ki je bila že tradicionalno zadnji vikend avgusta. Direktorica Zavoda Celeia Celje, ki pripravlja okoli polovico letošnjih dogodkov, Milena Čeko Pungartnik, razlaga:

Tako letos pričakujejo precej manj obiskovalcev.

V minulih letih so zabeležili okoli 100.000 obiskovalcev, največ na večjih koncertih in srednjeveško obarvanem dogajanju.

Po vsem mestu
Sicer pa Poletje v Celju ohranja svoje vsakoletne lokacije – dogajanje bo na Krekovem in Glavnem trgu, pri Vodnem stolpu, na Mestni plaži in Savinjskemu nabrežju, na Starem gradu Celje in v mestnem jedru, največ dogodkov pa bo pred kinom Metropol. Organizatorji se letos pri pripravi dogodkov povezujejo z gostinci v mestu, posebno pozornost pa namenjajo tudi lokalnim ustvarjalcem, kar so združili v niz dogodkov Celjani Celjanom.

Poletje v Celju bodo odprli v soboto, ko je tudi Poletna muzejska noč. Sicer pa se tudi letošnje poletje obetajo razstave Centra sodobnih umetnosti, pesniški festival Izrekanja in program Živa zgodovina, s katerim bodo obudili srednjeveško življenje na Starem gradu. Še podrobneje o dogajanju pa TUKAJ. (LH, TMG)