januar 12, 2017

Kakšno je bilo življenje Celjanov v 80. letih?

Zgodovinski arhiv Celje je lani praznoval 60-letnico. Jubilej je počastil na prav poseben način. Začel je serijo razstav arhivskega gradiva, imenovano Dekade. Prva razstava je prikazovala življenje v Celju in okolici v devetdesetih letih 20. stoletja. Novo leto je prineslo novo razstavo, tokrat so v ospredju osemdeseta.

80. leta so bila prelomna tudi za celjsko bolnišnico. Začela se je gradnja novega bolnišničnega objekta. (Foto: Zgodovinski arhiv Celje)

Desetletje, ki so ga zaznamovale spremembe
Razstava Dekade: Osemdeseta predstavlja izbor arhivskega gradiva, ki obeležuje dogajanje na Celjskem v 80-ih letih 20. stoletja. Skozi dokumente, fotografije in predmete ponuja vpogled v življenje Celjanov med letoma 1980 in 1989. Po besedah direktorja Zgodovinskega arhiva Celje Boruta Batagelja je življenje takrat zaznamovalo pričakovanje sprememb na vseh področjih. Spremembe so spremljale ovire, ki so jih takrat prinesli skrhani odnosi v bivši državi. »Eden od  nosilnih motivov naše razstave je zato fotografija celjskega atleta in olimpijca Roka Kopitarja, ki je dosegal največje uspehe v teku na 400 metrov z ovirami,« je dodal Batagelj. Nekaj poudarkom o razstavi, ki je na ogled v galeriji arhiva, ter življenju takrat lahko Borutu Batagelju prisluhnete v spodnjem posnetku. Z njim se je pogovarjala Nina Slak. (NS)

Datoteke

BORUT BATAGELJ O RAZSTAVI OSEMDESETA