april 14, 2020

Kakšno je stanje v šmarskem domu upokojencev?

Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah je glavno žarišče okužbe z novim koronavirusom v našem delu države. Koliko stanovalcev je obolelih, uradno ni znano, saj številk že nekaj časa ne sporočajo več, naj pa bi jih bila okužena več kot polovica. Umrlo jih je vsaj 22. Danes se je s pisno izjavo znova oglasila direktorica Gordana Drimel. Kaj sporoča?

Novi koronavirus je velik problem v domovih za starejše, v šmarskem so prvo okužbo potrdili že pred skoraj enim mesecem, nato se je hitro širila tako med zaposlenimi kot stanovalci. (Foto: Štajerski val)

Zadnji brisi negativni
»V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah še vedno poostreno izvajamo vse preventivne ukrepe za zamejitev širjenja okužbe. Dodatno so bili prejšnji teden izvedeni postopki dezinfekcije s hladnim zamegljevanjem. Enak postopek se predvideva konec tega tedna,«
piše direktorica in dodaja, da dnevno intenzivno spremljajo zdravstveno stanje tako stanovalcev kot zaposlenih. Pri najmanjšem sumu na možno okužbo se po navodilu zdravnika še vedno odvzemajo nadzorni brisi. Pravi, da so čez praznike odvzeli brise trem stanovalcem, ki so na novo kazali znake okužbe, bili so negativni. Na novo pa je bila potrjena okužba pri eni zaposleni. »Sicer pa se ugotavlja umiritev stanja glede na preteklo obdobje,« ob tem sporoča Gordana Drimel.

Delo narekuje koordinacijska skupina
Za zdravstveno stanje stanovalcev v šmarskem domu upokojencev še naprej skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah ter osebno ali prek telefona specialisti iz Splošne bolnišnice Celje. »V delovni proces se v pomoč zaposlenim pridružujejo kolegi regionalnih zdravstvenih zavodov, prostovoljci, študenti in Civilna zaščita Šmarje pri Jelšah. Prav tako delo in ravnanje v domu spremlja pristojna epidemiološka služba. Za vodenje aktivnosti preprečevanja in obvladovanja širjenja ter organizacijskih nalog je skupaj z vodstvom doma zadolžena koordinacijska skupina, imenovana s strani Ministrstva za zdravje,« razlaga direktorica.

Pred domom so prejšnji teden postavili bivalna zabojnika za garderobe zaposlenih in drugo osebje, ki pomaga pri oskrbi stanovalcev. (Foto: Občina Šmarje)

Vseskozi v stiku s svojci
Piše še: »Svojce stanovalcev še vedno redno obveščamo o stanju njihovih bližnjih. Prav tako se dnevno vzpostavljajo komunikacijske poti, da se stanovalci lahko pogovarjajo prek video in klicnih pogovorov. Stanje večine okuženih stanovalcev je kljub pridruženim številnim obolenjem stabilno. Pri šestih stanovalcih je zdravstveno stanje terjalo premestitev v bolnišnico in so trenutno na zdravljenju v bolnišnici Celje. Nekaj stanovalcev se je že vrnilo iz bolnišnice. Približno 40 stanovalcem, ki ne kažejo več znakov okužbe, bodo jutri in v prihodnjih dneh odvzeti ponovni brisi. Bolnikom, pozitivnim na virus COVID-19, se stanje brisov preverja po 14 dneh, ko nimajo več bolezenskih znakov, in sicer se ozdravitev potrdi z dvema negativnima brisoma, do takrat pa ostajajo v izolaciji.« (AD)