Kam na pustno rajanje?

10.02.2018

Utrinek z ene od minulih pustnih povork v Novi Cerkvi. Ker je letos dan po pustu valentinovo, bodo srčki verjetno priljubljena maska. (Foto: Štajerski val)

Tukaj je čas norčij in čas, ko lahko za kakšen dan postanemo nekdo drug. Pustna sobota prinaša številna pustovanja in rajanja, manjša in večja, s krajšo in daljšo tradicijo. Preverili smo, kje lahko pustujete v naših krajih.

Povorke in zabave
Najdaljšo tradicijo imajo pustovanja v najstarejšem slovenskem mestu, Ptuju, kjer je pestro in veselo že več kot teden dni. Osrednji povorki bosta danes in jutri, podrobnosti o 58. Kurentovanju na Ptuju preverite TUKAJ. Številne obiskovalce pričakuje tudi v Mozirju, kjer so Pustu mozirskemu v četrtek podelili trške pravice, ter v Novi Cerkvi, kjer bo že 31. pustni karneval, na njem pričakujejo okoli 900 mask. Sobotno dopoldne bo pestro v Šmarju pri Jelšah, kjer bodo pustovanje združili z valentinovo tržnico, otroška pustna povorka bo v Slovenski Bistrici, povorko prav tako pripravljajo v Laškem. Zvečer bodo pustovanja v Šentvidu pri Grobelnem in na dvorcu Štatemberg pri Makolah, rajali bodo na več pustovanjih v Podčetrtku, pustovali bodo v Bistrici ob Sotli, tradicionalno se številne maske zberejo tudi v Hotelu Leonardo v Slovenski Bistrici in v gostišču Špulcer v Kompolah pri Štorah. V nedeljo boste lahko rajali na Sladki Gori.

Veselo tudi na pustni torek
Seveda se povorke – predvsem otroške – obetajo tudi na pustni dan, v torek. Maske boste videli v Celju, kjer bo Celjski pust, v Rogaški Slatini bo pustovanje na Evropski ploščadi, rajali bodo tudi v Žalcu na Šlandrovem trgu in v Petrovčah, pri tamkajšnji osnovni šoli. Torek prinaša tudi pustovanje v Podčetrtku, na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah, na Mestnem trgu v Šentjurju ter rajanje v Rogatcu in v Rdeči dvorani v Velenju. (AD)
Štajerski val v sliki