februar 10, 2018

Kam na pustno rajanje?

Tukaj je čas norčij in čas, ko lahko za kakšen dan postanemo nekdo drug. Pustna sobota prinaša številna pustovanja in rajanja, manjša in večja, s krajšo in daljšo tradicijo. Preverili smo, kje lahko pustujete v naših krajih.

Utrinek z ene od minulih pustnih povork v Novi Cerkvi. Ker je letos dan po pustu valentinovo, bodo srčki verjetno priljubljena maska. (Foto: Štajerski val)

Povorke in zabave
Najdaljšo tradicijo imajo pustovanja v najstarejšem slovenskem mestu, Ptuju, kjer je pestro in veselo že več kot teden dni. Osrednji povorki bosta danes in jutri, podrobnosti o 58. Kurentovanju na Ptuju preverite TUKAJ. Številne obiskovalce pričakuje tudi v Mozirju, kjer so Pustu mozirskemu v četrtek podelili trške pravice, ter v Novi Cerkvi, kjer bo že 31. pustni karneval, na njem pričakujejo okoli 900 mask. Sobotno dopoldne bo pestro v Šmarju pri Jelšah, kjer bodo pustovanje združili z valentinovo tržnico, otroška pustna povorka bo v Slovenski Bistrici, povorko prav tako pripravljajo v Laškem. Zvečer bodo pustovanja v Šentvidu pri Grobelnem in na dvorcu Štatemberg pri Makolah, rajali bodo na več pustovanjih v Podčetrtku, pustovali bodo v Bistrici ob Sotli, tradicionalno se številne maske zberejo tudi v Hotelu Leonardo v Slovenski Bistrici in v gostišču Špulcer v Kompolah pri Štorah. V nedeljo boste lahko rajali na Sladki Gori.

Veselo tudi na pustni torek
Seveda se povorke – predvsem otroške – obetajo tudi na pustni dan, v torek. Maske boste videli v Celju, kjer bo Celjski pust, v Rogaški Slatini bo pustovanje na Evropski ploščadi, rajali bodo tudi v Žalcu na Šlandrovem trgu in v Petrovčah, pri tamkajšnji osnovni šoli. Torek prinaša tudi pustovanje v Podčetrtku, na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah, na Mestnem trgu v Šentjurju ter rajanje v Rogatcu in v Rdeči dvorani v Velenju. (AD)