september 30, 2018

Kam se umika Sredozemsko morje?

Sredozemsko morje naj bi nekega dne izginilo. Pobrskali smo, kdaj in kako hitro. Brez skrbi, letovanja v Sredozemlju še niso obsojena na propad.

Medtem ko usoda drugih oceanov še ni jasna, pa se večina znanstvenikov strinja, da bo Sredozemlje izginilo.

Namesto morja gore
Če leto za letom pozorno opazujete obalo Sredozemskega morja, lahko vidite, da se morje vsako leto umakne za približno dva centimetra. Afrika in Evropa se tako že 40 milijonov let počasi, a vztrajno približujeta druga drugi. Premiki pa se bodo nadaljevali še dolgo v prihodnost. Čez 50 milijonov let naj bi tako iz Afrike in Evrope nastala nova, ogromna celina Evrafrika. Zaradi tega pa ne bo več prostora za Sredozemsko morje. Namesto njega bo tam nastala nova gorska veriga, primerljiva s Himalajo.

V prihodnosti bodo morje nadomestile gore.

Celine nastajajo v ciklih
Potresi in vulkanski izbruhi sicer že od nastanka našega planeta nenehno preoblikujejo Zemljino površje. Šele v zadnjih letih so se pojavila odkritja, da so se v zgodovini planeta nenehno izmenjevali cikli bolj razdrobljenih celin in velikih supercelin. Zadnja med njimi je bila Pangea, ki je razpadla pred približno 200 milijoni let. Tako je Zemlja zdaj sredi nastanka novega superkontinenta.

Kako kaže drugim morjem?
Nekateri znanstveniki predvidevajo, da se bo Atlantik, ki se zdaj še širi, na določeni točki v geološki prihodnosti začel krčiti ter se bosta tako v naslednjih 200 milijonih let Evrafriki priključili še Severna in Južna Amerika. Drugi pa so prepričani, da se bo Atlantik še širil in se bo ameriška zahodna obala priključila vzhodni Aziji ter tako izrinila Tihi ocean. Obstaja pa tudi teorija, da se bodo vse celine pomaknile proti severu in se združile okoli severnega pola. Točno napovedovanje geološkega dogajanja v 200 milijonih let je seveda skoraj nemogoče. Prav tako znanstvenikom morebitnih napačnih teorij verjetno ne bo nihče očital, saj človeštvo nove superceline naj ne bi dočakalo. (TMG, vir: The Economist)