september 23, 2015

Kamnita miza znova v Žički kartuziji

Na Konjiškem dokazujejo, da cenijo kulturno dediščino. Kamnita miza s častitljivo letnico 1656 je našla stalen prostor v Žički kartuziji, od koder tudi izvira.

V Žički kartuziji si lahko ogledate, kako stara umetnost navdihuje današnjo. (Scenarij fotografiranja Zlatko Magdič, foto Izidor Kotnik )

Ob njej so modrovali kartuzijani
Miza iz marmorja je sodila v kompleks Žičke kartuzije. Stala naj bi v paviljonu, obdanem z visokoraslimi vrtnicami, ob nedeljah naj bi ob njej posedali in modrovali kartuzijani in srkali zeliščni čaj. Po virih ustnega izročila naj bi mizo kartuzijani dobili v dar od hudo bolnega moža, ki so mu pomagali, da je ozdravel. Kot je znano, so se ukvarjali tudi z zeliščarstvom in zdravilstvom.

Preko Trebnika nazaj v kartuzijo
Kako se je miza potem znašla pri dvorcu Trebnik v Slovenskih Konjicah, se ne ve. Tam so jo odkrili pred desetletji, predsednik nekdanje skupščine občine Slovenske Konjice Jože Baraga, sicer ljubitelj zgodovinopisja, pa jo je zatem namestil na dvorišče občinske stavbe, kjer je stala vrsto let. Tudi zdajšnji konjiški župan Miran Gorinšek je ni spregledal. Občina je zagotovila denar za njeno restavracijo. "Marmor je naraven material, vremenski vplivi so zato na mizi pustili sledi. Obnova je bila nujna. Zdaj smo jo namestili v protokolarnih prostorih Žičke kartuzije," še pojasnjuje župan Gorinšek. Mizo je po mnenju mnogih vrhunsko obnovil akademski kipar in restavrator Gregor Podkrižnik iz Laškega.  Izdelali so tudi njen betonski odlitek in ga postavili na zelenico v Žički kartuziji, v Gabrov gaj ob zeliščnih vrtovih. Tako bodo ob njej poslej lahko posedali tudi obiskovalci kartuzije.

Miza navdih za "kristalni trojček"
In prav ta miza je pred petnajstimi leti pritegnila pozornost Konjičana Zlatka Magdiča. Pravi, da ga je navdihovala pri snovanju Kozarcev mesta Slovenske Konjice - "konjiškega kristalnega trojčka," protokolarnega darila konjiške občine. Gre za poročni kelih, kozarec mesta in kelih. Po mnenju mnogih vrhunsko kristalno mojstrovino treh unikatnih linij kozarcev, bogatih mavričnih spektrov, z igrivim prepletom svetlobe in senc, ki v sebi nosijo bogato zgodovino krajev na Konjiškem. Po Magdičevih zamislih so jih izdelali steklarski mojstri v Rogaški Slatini. Zdaj so tako kamnita miza kot kozarci mesta našli stalno mesto v Žički kartuziji. (BF)

 

Galerija slik