februar 9, 2018

Katičeva v Sedlarjevem pozvala k premisleku o narodnem pogumu

V Sedlarjevem so se poklonili spominu na XIV. divizijo, ki je v ta kraj prispela pred 74. leti. Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki slovenske vojske z ministrico Andrejo Katič, ki je Slovence ob tej priložnosti pozvala k premisleku o narodnem pogumu in bolj aktivnemu državljanstvu.

Ministrica Andreja Katič je položila venec v spomin padlim borcem.

Še imamo narodni pogum?
Ministrica za obrambo Andreja Katič se je na slovesnosti v Sedlarjevem zahvalila vsem, ki ohranjajo spomin na partizanski narodno-osvobodilni boj. Kot je izpostavila, je bila XIV. divizija prva večja zavezniška enota protifašistične koalicije, ki je prodrla na ozemlje tretjega rajha. "Kljub temu, da je izgubila tretjino moštva in kljub temu, da je bilo med njenimi borci veliko ranjenih, ozeblih in izčrpanih, je ohranila svojo udarnost in na osvobojenem območju hitro začela izvajati akcije in napadati sovražnika. Ta pohod je bil izjemen dogodek v času partizanskega boja, zato si zasluži naš dostojanstven spomin, zasluži pa si tudi naš razmislek o tem, ali imamo narodni pogum, ki so ga premogli partizani, ali še premoremo bojevitost, ali se še znamo dovolj močno boriti proti malodušnosti, vdanosti v usodo, občutku nepomembnosti, majhnosti in nemoči,“ je v slavnostnem govoru povedala Katičeva. Ob tem je pozvala Slovence k bolj aktivnemu državljanstvu, o čemer ji podrobneje prisluhnite v spodnjem posnetku.

Občina ohranja spomin na preteklost
Na prireditvi, ki sta jo organizirali Občina Podčetrtek in Združenje zveze borcev za vrednote NOB Šmarje pri Jelšah, je o pomenu ohranjanja spomina na NOB spregovoril tudi župan Podčetrtka Peter Misja. "V občini s takšnimi prireditvami ohranjamo zgodovinska dejstva, tako iz NOB-ja kot tudi slovenske osvoboditvene vojne. Iz tega obdobja imamo tudi kar nekaj spomenikov, ki jih redno vzdržujemo, seveda pa tudi vse naše prireditve nakazujejo, da imamo do tega obdobja pozitiven odnos," je izpostavil Misja. Pred naš mikrofon smo ujeli tudi obiskovalce prireditve in jih povprašali, kako razmišljajo o ohranjanju spomina na čas med 2. svetovno vojno. Prav tako smo spregovorili z Ivanom Amonom iz Olimja, udeležencem XIV. divizije, prisluhnite mu v spodnjem posnetku. (SP)

Galerija slik

Datoteke

Andreja Katič o pomenu NOB

Ivan Amon o spominih

Obiskovalci o prireditvi