marec 24, 2020

KATJIN KARANTENA DNEVNIK - Smo, kjer smo

Kako ste? Upam, da ste zdravi in da so kljub trenutni situaciji za vami razmeroma lepi dnevi. Tudi za mano so dnevi karantene, dnevi, ki so vsem prinesli spremembe.

Ko ostanemo doma, je za vse več časa, tudi za ogled fotografij skupaj z otroki. Takole Katja s svojima fantoma obuja spomine na družinska potepanja.

Prvi teden karantene
Priznam, da sem na začetku karantene ves čas gledala na telefon in spremljala dogajanje v svetu. Trenutna situacija me je zelo prizadela, prebrala sem ogromno člankov na temo virusa, komentarje, razmišljanja … Ampak potem sem hitro ugotovila, da to nikomur ne koristi, še posebej ne meni in moji družini. Skratka, dovolj je debat o teorijah zarote, o tem, kako smo uničili naravo in nam zdaj vrača, nekateri so celo mnenja, da je bil ta virus nujno potreben, da bi izboljšali medsebojne odnose, moški pa so prepričani, da smo ta virus naredile ženske, ker so vse gostilne zaprte in ker morajo biti ves čas doma z družino ;).

Dragi moji, smo kjer smo!
Žal vrednost nečesa prevečkrat spoznamo takrat, ko to izgubimo. Tako kot vam, je tudi meni hudo zaradi nastale situacije in vseh posledic, ki jih bo prinesla, ampak vem, da bo kmalu bolje. Vem, da prihaja boljši jutri, za dežjem je namreč še vedno, prej ali slej, posijalo sonce in ko smo ravno pri soncu, prvi teden karantene smo ga imeli v izobilju. Hvaležna sem, da je bilo tako, v bistvu sem bila prvi teden karantene hvaležna še za marsikaj drugega … Če sem čisto iskrena, sem bila hvaležna tudi za karanteno samo, saj nam je prinesla veliko lepih skupnih trenutkov.
V času karantene smo se odločili, da bomo vstajali najkasneje ob pol osmih, jutro oziroma dopoldne smo namenili šolskim obveznostim in daljšemu sprehodu. Hvaležna sem, da živimo »v rovtah«, ob gozdu. Gozd res dela čudeže. Pogled na mogočna drevesa, ki se lesketajo v jutranjem soncu in žvrgolenje ptic, to je posebna energija, ki ti da moč za ves dan.

S Canom na sprehodu v gozdu

V družbi najstnikov ni nikoli dolgčas
Ker imamo hišo bolj na samem, se nam življenje doma bistveno ni spremenilo, razen tega, da lahko zjutraj skupaj zajtrkujemo. Hvaležna sem, da imam pri hiši zdrava in uporabna pubeca. Ko znajo fantje enkrat v rokah držat lopato in kramp ter električni izvijač, se jih da marsikje »ponucat« ;). Ena naših prvih nalog, ki smo si jih zadali v času karantene, je bila ureditev pesjaka za našega Cana.

Delo v pesjaku je bila odlična popestritev 

Ja, v času karantene sta moja zlata fanta celo spoznala, da imamo doma prav prijetnega kužka. Ta občutek je bil sicer prisoten že takoj na začetku, ko smo ga pripeljali domov, ampak se je čez čas nekje izgubil. Včasih sem imela celo občutek, da sem ju kaznovala, ko sem rekla, da ga morata peljati na sprehod. Torej ugotovili smo, da smo izredno hvaležni tudi za Cana.

Družabne igre delajo čudeže
Drugače pa si dan v karanteni popestrimo z raznimi družabnimi igrami, postali smo pravi kvartopirci. Dnevno podiramo rekorde v številu odbitih žogic pri badmintonu. Če preveč piha, pa se igramo kar v domači jedilnici. Tako izgleda, ko se jedilna miza spremeni v mizo za namizni tenis.

Ping pong na domači jedilni mizi. Katjina Gal in Aleks sta se znašla, ni kaj. 

Prvi teden karantene smo izkoristili za različna dela okrog hiše, čas nam je minil hitro in prijetno, ker ko imajo otroci delo ni težav, težave nastopijo, ko jim je dolgčas. No, nam dela ne zmanjka, znamo se namreč zaposliti tudi v kuhinji. Ugotovila sem, da je kuhanje in pečenje sladic lahko prav zabavno, če je to skupinski projekt.

Tako pa izgleda, ko se fanta lotita priprave sladice.

Čas za računalniške igrice smo prestavili na večer, ko zaide sonce, čez dan radi snemamo kratke filmčke, žal se fanta ne strinjata, da bi kakšnega objavila, čeprav verjamem, da bi se orng nasmejali. No, enega pa mi je le uspelo izposlovati.

 Vsak dan sproti se trudim in težim, da fanta prebereta kakšno stran knjige in vztrajam, da mi vsak dan zaigrata kaj lepega na kitaro.

Gal in Aleks

Pa veste, kaj smo še uvedli v času karantene? Vsak večer si preko televizije ogledamo fotografije, ki jih imamo shranjene na računalniku oziroma disku, začeli smo s tistimi iz časa, ko sva bila z možem še mlad par in tako sva otroka, s sliko, popeljala po najini skupni poti in kasneje po naši družinski poti. Vam povem, veliko vprašanj, zanimivih debat, smeha in veselja se rodi ob tem. Vsi štirje vsak večer komaj čakamo, da pogledamo v našo zgodovino.
V minulem tednu smo spoznali, da smo že veliko doživeli, da smo se lepo imeli in da je življenje lepo, včasih pa v življenju pridejo tudi manj lepe stvari, takrat naj nas spremljajo lepi spomini, ki nam bodo dali moči, da dočakamo lepše dni. 
Vsi smo enotnega mnenja, da nam je bilo življenje pred virusom bolj všeč, ampak se zavedamo, da nam tudi trenutno ni slabo. Hvaležni smo, ker smo zdravi, ker smo skupaj, ker imamo "za jest in za pit" in ker se lahko gibljemo v naravi.
Ostanite zdravi in doma. Doma je lepo. Zavedajte se, da je čas, ki ga preživite s svojimi najbližjimi, neprecenljiv.

Iz karantene Katja REK, jutranja voditeljica na Štajerskem valu