februar 14, 2019

Kdo bo gradil novo celjsko bolnišnico?

Splošna bolnišnica Celje išče izvajalca del za gradnjo prve etape nadomestne bolnišnične novogradnje. Ta je težko pričakovana, saj kar polovica bolnišničnih oddelkov trenutno deluje v starih stavbah. 

V teku je že nulta, pripravljalna etapa, ki obsega prestavitev komunalnih in energetskih vodov ter ureditev določenega dela energetske infrastrukture. (Foto: DG)

Za dela približno 800 dni
Projekt nadomestne novogradnje Splošne bolnišnice Celje gre z objavo javnega naročila za izgradnjo prve etape po načrtih. Izvajalca, ki bo izbran, čakajo projektiranje, gradnja ter dobava in montaža opreme. Prva etapa sicer obsega izgradnjo nove stavbe na prostih površinah med urgentnim centrom in najstarejšo stavbo bolnišnice, znano tudi kot Gizela, ter nadgradnjo štirih nadstropij nad urgentnim centrom. Nadstropja mora izvesti do tretje podaljšane gradbene faze, kar zajema konstrukcijo, fasado, streho, stavbno fasadno pohištvo, energetiko, komunalno opremljanje, komunikacije, podzemni hodnik do infekcije ter helioport. Gradbinec bo moral dokončati in opremiti tudi pritličje za potrebe dnevne bolnišnice. Prispele ponudbe javnega naročila bodo odpirali v začetku aprila, izbrani ponudnik pa bo moral dela opraviti v 847-ih dneh od podpisa pogodbe.

Nulta etapa v teku, zaključek predviden v letu 2024
Nadomestna novogradnja je v celjski bolnišnici težko pričakovana in potrebna. O njej smo že pisali, preberite TUKAJ. Trenutno namreč kar polovica bolnišničnih oddelkov zdravstveno dejavnost opravlja v starih stavbah. Najstarejša je iz leta 1887. Ker je stari del bolnišnice za sodobno zdravstveno dejavnost neprimeren, hkrati pa ovira nadaljnji strokovni razvoj bolnišnice, so, kot so sporočili iz bolnišnice, takoj po potrditvi prve etape s strani Ministrstva za zdravje, pristopili k pripravi razpisne dokumentacije. Zaradi prostorskih omejitev je gradnja nadomestne novogradnje načrtovana v štirih etapah. Pred gradnjo vsake bodo morali namreč delno odstraniti obstoječe objekte starejšega dela bolnišnice. Gradnja se je sicer že začela z nulto pripravljalno etapo. V teku so prestavitve komunalnih in energetskih vodov ter ureditev določenega dela energetske infrastrukture. Če bo vse po načrtih, bi lahko nova celjska bolnišnica stala v letu 2024. (NS)