junij 13, 2018

Kdo bo prepeval v Žički kartuziji?

V sklopu Poletnih glasbenih večerov v Žički kartuziji se bodo zvrstili štirje koncerti. Prvi bo v petek, ko bodo med obzidji nekdaj mogočnega samostana nastopili Marko Brdnik, Uroš Rakovec in Marko Lasič z ekipo odličnih plesalcev Obljubljena dežela. In kdo bo še prepeval to poletje na tej edinstveni lokaciji?

Vsi koncerti bodo ob petkih zvečer, zato si organizatorji želijo, da jim bo vreme naklonjeno. To je utrinek z lanskega koncerta, na katerem je navdušila klapa Maslina. (Foto: Občina Slovenske Konjice)

Vrhunski glasbeniki in plesalci
V Centru za kulturne prireditve Slovenske Konjice so si tudi letos prizadevali, da bi s programom zadostili čim širšemu krogu glasbeni sladokuscev. V petek bodo nastopili Marko Brdnik, Uroš Rakovec in Marko Lasič, ki delujejo kot solisti, komorni in studijski glasbeniki. Vsak zase in včasih tudi skupaj igrajo v različnih domačih in mednarodnih avantrokerskih, jazz, etno-jazz ter drugih zasedbah, ki so prejele številne glasbene nagrade. Ob njih bodo plesali Tajda Podobnik, Veronika Valdes, Marja Koren, Branko Potočan in Željko Božič, ki nastopajo pod imenom Obljubljena dežela.

MI2 v akustični izvedbi
Prvi petek v juliju (6.7.) bodo v Žičko kartuzijo prišli legendarni MI2. V 22 letih so razvili prepoznaven slog, ki navdušuje vse generacije. Najvišje glasbene lestvice so prvič zasedli s pesmijo Pojdi z menoj v toplice, ki pa ni zasenčila ostalih glasbenih izdelkov in albumov. Skupina MI2 je danes glasnejša kot še nikoli prej. Po več kot dveh desetletjih glasbenega ustvarjanja se bodo v Žički kartuziji predstavili v akustični verziji.

Odzvanjal bo dalmatinski melos
Predzadnji julijski petek (20.7.) zvečer bo prepevala dalmatinska klapa Kampanel. Dosegla je številne odmevne nadgrade, med drugimi je zmagala na Festivalu Klap in mandolin v Opatiji, leta 2013 so bili zmagovalci festivala Klapa je tudi. Istega leta so navdušili na Festivalu klap v Omišu, kjer so prejeli nagrade tako s strani strokovne komisije in kot tudi s strani občinstva. Številne njihove skladbe so uspešnice tudi v Sloveniji.

Prepevala bo prav tako Nuša Derenda z gosti
Zadnji koncert bo v začetku avgusta (3.8.). Nuša Derenda, ena najbolj prepoznavnih in priljubljenih pevk pri nas, je pred natanko dvema desetletjema prvič samostojno zakorakala na največje odre. Energična glasbena diva, ki je dosegla številne izjemne in odmevne lovorike, pripravlja vrsto unikatnih koncertnih nastopov. S svojim vrhunskim vokalom je korenito zaznamovala 20 let slovenske glasbene scene. (BF)