april 1, 2020

Kdo bo razkuževal stanovanjske bloke?

Vlada je, kot je znano, sprejela odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih objektov. Nekaterim upravljavcem je povzročil nemalo težav. Ob pomanjkanju zadostnega kadra, ki naj bi v stavbah, s katerimi upravljajo, razkuževali vsaj dvakrat na dan, jim skrbi povzroča tudi pomanjkanje razkužil. Poklicali smo enega izmed upravnikov in preverili.

Vladni odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi. (Foto: Radio Štajerski val)

Manj stroškov, če razkužujejo stanovalci
Vlada je v soboto sprejela in izdala odlok o obveznem razkuževanju v vestanovanjskih objektih. Ta določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila posameznikov, ki živijo v večstanovanjski stavbi. Razkuževanje še zlasti velja za: kljuke na vhodu v večstanovanjsko stavbo, ograje v večstanovanjski stavbi, stikala za upravljanje in kabine dvigala, stikala v skupnih prostorih večstanovanjske stavbe, oprijemala in druga oprema, kjer je mogoče ob redni uporabi pričakovati več stikov rok s površinami. Odlok razkuževanje izvede upravnik ali tretja oseba po izboru upravnika ali etažni lastniki, če upravnik nima dovolj zaposlenih, ali lastniki v večstanovanjski stavbi, v kateri nimajo upravnika. Za komentar o novem odloku in njegovi izvedljivosti, smo povprašali direktorja družbe Plantrade Gregorja Klepeja. Takole nam je povedal:



Plantrade upravlja z okoli 100 večstanovanjskimi objekti na območju Mestne občine Celje, kar je Svojih zaposlenih za izvajanje odloka podjetje nima dovolj, zato je etažnim lastnikom ponudilo dve možnosti. Ena je, da razkuževanje opravlja zunanji izvajalec.



Druga možnost, ki so jo predlagali etažnim lastnikom je, da za razkuževanje poskrbijo sami, Plantrade pa bo priskrbel potrebno:



Ali bo razkuževanje zadostovalo za omejevanje širjenja virusa, je težko zagotoviti, kljub temu pa Klepej vsem stanovalcem v večstanovanjskih objektih svetuje, da se naj čim manj vozijo z dvigalom (če ga stavba ima) in naj raje hodijo peš, če lahko, naj se čim manj dotikajo domofonov, kljuk na vratih, stikal in drugih predmetov, ki se jih običajno dotika več ljudi.

V stolpnicah lahko razkuževanje traja cel dan
Tudi v podjetju Habit, ki je s poslovnimi enotami v Celju, Velenju, Ljubljani in Kopru, eden večjih upravljavcev večstanovanjskih objektov, so se izvrševanja odloka lotili podobno. Kot so sporočili iz njihove velenjske enote, ki v Velenju, Šoštanju, Mislinji, Dobrni in Savinjski dolini (Mozirje, Nazarje pa vse do Solčave) upravlja z nekaj manj kot 300 stavbami, so stanovalcem ponudili dve možnosti. Da razkuževanje izvajajo etažni lastniki sami, Habit pa organizira potrebna razkužilna sredstva in zaščitno opremo za izvajanje razkuževanja ali da oni, kot upravnik, poskrbijo za organizacijo zunanjega izvajalca razkuževanja. »Upravniki namreč nimamo dovolj zaposlenih, ki bi lahko izvajali takšno storitev. Potrebno je dodati, da so nekatere stavbe v našem upravljanju tudi večje stolpnice z več kot 100 stanovanji - to je lahko skupaj tudi od 300 do 400 stanovalcev. V takšni stavbi lahko razkuževanje traja neprekinjeno cel dan - torej ko izvajalec zaključi razkuževanje vseh ograj, dvigal, stikal in kljuk, lahko v takem primeru ponovno začne od začetka,« so zapisali. Večina stavb v njihovem upravljanju, okoli 80 odstotkov, se je odločila za lastno razkuževanje, ki ga bodo organizirali stanovalci, etažni lastniki.

Kaj pa cene?
Za stavbe, kjer so se odločili za lastno razkuževanje, so, kot pravijo v Habitu, pripravili paket, ki vsebuje razkužilo in zaščitna sredstva (masko, rokavice, razpršilko in krpo). Takšen paket stane za manjše stavbe okoli 50 evrov na mesec, za večje stavbe pa mesečno okoli 100 evrov. »To je tudi edini strošek, ki ga imajo stavbe. Stroške dostave in logistike bomo pokrili mi,« so pojasnili in dodali, da bodo v stavbah, kjer imajo za razkuževanje zunanjega izvajalca, plačevali predvidoma okrog 15 evrov na dan, odvisno od velikosti stavbe. Manjše stavbe s katerimi upravlja velenjska poslovna enota Habita so do 20 enot, velike imajo tudi do 120 enot. Kot so še povedali, navedena cena vključuje kompletno storitev. Stroške razkuževanja krijejo etažni lastniki, ki so lastniki skupnih delov stavbe, za katere je po vladnem predpisano razkuževanje. V podjetju Habit so nam na vprašanje, kako zagotavljajo razkuževalna sredstva in zaščitno opremo, odgovorili, da se sprotno organizirajo preko raznih kanalov, saj je nimajo na zalogi. Da pa jim pri tem pomaga to da imajo poslovne enote na različnih krajih po državi, zato si lahko med seboj z manjkajočimi zadevami tudi pomagajo. (NS)