december 19, 2017

Kje bodo najvišje božičnice?

Praznični december nekaterim še dodatno polepšajo božičnica, 13. plača oz. nagrada za poslovno uspešnost. Pri nekaj večjih podjetjih v naših krajih smo preverili, ali bodo razveselila zaposlene in s kolikšnim zneskom. Najbolj radodarni bodo v Cinkarni Celje.

Vsakega dodatnega evra se zaposleni še kako razveselijo ...

Ugodnejša obdavčitev
Pri izplačilu božičnice in 13. plače je v začetku leta začela veljati nova zakonodaja. Za izplačila do 70 odstotkov povprečne plače po novem ni več treba treba obračunati dohodnine, kar pomeni, da zaposleni na svoj račun prejmejo višji znesek. Med podjetji, ki smo jih povprašali o nagrajecanju ob koncu leta, bodo največ dobili zaposleni v Cinkarni Celje. „Božičnico izplačamo vsako leto, če so rezultati v skladu s pričakovanji. Za letos bo višina okoli 1.600 evrov bruto,“ so nam sporočili. Že več let nagrajujejo tudi v Steklarni Rogaška, ki zaposluje nekaj več kot 900 ljudi. „Zaposleni so prejeli nagrado za poslovno uspešnost, katere maksimalni izplačani znesek je 750 evrov neto. Višina izplačane nagrade je vezana na prisotnost na delovnem mestu,“ pravijo.

Različni zneski
V Gorenju, ki zaposluje 4.480 ljudi, celotna skupina pa ima 11.000 zaposlenih, bo božičnica znašala 600 evrov bruto, kar je toliko kot lani, a poudarjajo, da bo zaradi ugodnejše obdavčitve letos to pomenilo neto približno 100 evrov večje izplačilo kot lani. 600 evrov neto božičnice bodo prejeli v slovenjebistriškem Impolu, kjer sicer še čakajo, da sklep potrdi upravni odbor, 600 evrov nagrade za poslovno uspešnost bodo dobili tudi v Termah Olimia, v zreškem Uniorju pa bo božičnica za vse zaposlene 300 evrov bruto. Božičnico lahko pričakujejo tudi zaposleni v Mos servisu, kolikšna bo, bodo po besedah direktorja določili v teh dneh, nakazali pa naj bi jo še pred prazniki. V podjetju Tajfun pa so poleg decembrske plače prejeli še dobrih tisoč evrov dodatne plače za poslovno uspešnost. (AD)