januar 24, 2018

Kljub stavki dan mineva brez večjih nevšečnosti

Sreda je v Sloveniji v znamenju stavke. Stavka 16 sindikatov javnega sektorja. V številnih javnih službah danes tako opravljajo le nujne zadeve, kar pa ne povzroča večjega kaosa in razburjanja. Več tisoč zaposlenih se je opoldne zbralo tudi na protestnem shodu pred Vlado.

Na številnih javnih stavbah so bili danes takšni napisi. Tudi pri vhodu v konjiško lekarno, ki je bila, tako kot ostale, nekaj ur celo zaprta. (Foto: Štajerski val)

Le malo „prizadetih“ zaradi stavke
Stavkajo v zdravstvenih ustanovah, državnih uradih, nekaterih vrtcih in šolah ter fakultetah, kulturnih ustanovah, pa tudi cariniki, vojaki, nekateri veterinarji … Kako jo izvajajo in v kolikšni meri so pred stavko napovedali okrnjeno delo, preverite TUKAJ. Dan je sicer minil brez večjih posebnosti in brez večjega kaosa. Ali so jo ljudje kakorkoli občutili, smo preverili pred zdravstvenim domom in lekarno v Slovenskih Konjicah ter pred Upravno enoto v Šmarju pri jelšah. Prisluhnite v spodnjem posnetku.

Za višje in pravične plače
Sindikati z enodnevno opozorilno stavko sicer pod geslom Vrnite nam odvzeto! zahtevajo predvsem pogajanja v okviru enotnega plačnega sistema, povišanje plač ter takojšen začetek odpravljanja vseh varčevalnih ukrepov. To so poudarjali tudi na protestu pred Vlado, kjer se je zbralo nekaj tisoč ljudi. Vodja stavkovnih odborov in pogajalske skupine Jakob Počivavšek je na njem znova izpostavil, da ne pristajajo na to, da v enotnem plačnem sistemu dobivajo le eni, za ostale pa zmanjka posluha in denarja. Vlado je še pozval, naj javnim uslužbencem vrne tisto, čemur so se odrekli v času krize.

Vlada vztraja: stavka ni upravičena
Na vladni strani medtem vztrajajo, da je stavka neupravičena. Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja podatki kažejo, da so tudi javni uslužbenci deležni gospodarske rasti in da plače v javnem sektorju rastejo malenkost hitreje kot v zasebnem. Zahteve sindikatov da so pretirane, saj da bi tolikšen dvig plač, kot ga zahtevajo, državo stal skoraj milijardo evrov. Današnja stavka je sicer šele prva v nizu štirih. Napovedane so še tri. Za 12. februar stavko napovedujejo še policisti, za 13. februar sindikati zdravstvene nege, zdravstva in socialnega varstva, za 14. februar pa Sindikat vzgoje in izobraževanja, SVIZ. (AD)

Datoteke

Anketa - so ljudje kaj občutili stavko?