maj 20, 2019

Ključ do uspeha v povezovanju

2. Mednarodni kongres Izzivi ženskega podjetništva v Rogaški Slatini, v organizaciji MPI Vrelec, je ponudil številna nova znanja ter priložnosti za mreženje med podjetnicami in poslovnimi ženskami iz petih držav. Slovenskim podjetnicam so se na kongresu pridružile podjetnice iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Španije.

Slovenskim podjetnicam so se na kongresu Izzivi ženskega podjetništva pridružile podjetnice iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Španije.

Udeleženke so delile svoje podjetniške izkušnje, ob predavanjih in panelnih razpravah pa so se odpirala številna nova vprašanja in dileme, s katerimi se srečujejo ženske na svoji podjetniški poti. Razlike med moškim in ženskim podjetništvom obstajajo in jih ni mogoče preprosto izbrisati. Ženske imajo poleg podjetništva več vzporednih obremenitev in se zato morda teže odločajo za samostojno podjetniško pot. 

»Med mladimi podjetniki je še vedno sorazmerno malo podjetnic, zato na gospodarskem ministrstvu nadaljujemo s podporo ženskemu podjetništvu,« je izpostavil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, tudi častni pokrovitelj kongresa.

V nagovoru podjetnicam pa je spregovoril tudi o neenakih merilih, ki še vedno veljajo za moške in ženske:

Branka Aralica, organizatorica kongresa in direktorica MPI Vrelec Rogaška Slatina pa je izpostavila, da na podjetniški poti pogosto naletimo na ovire, izzive, ki so večji od nas in nas morda potrejo, za trenutek ustavijo, a pomembno je po neuspehu spet vstati. 

Kongresa sta se udeležili tudi ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek in avstrijska evroposlanka dr. Angelika Mlinar, zbrane udeleženke in udeležence kongresa pa je nagovoril tudi slatinski župan mag. Branko Kidrič.

MPI Vrelec Rogaška Slatina je ob svetovnem dnevu ženskega podjetništva v Rogaško Slatino na poslovno srečanje privabil uspešne podjetnice iz Slovenije in tujine. Njihovo skupno sporočilo je, da ni ovir za žensko energijo. Ta ne pozna neuspeha, ampak samo uspeh in naučene lekcije.

Od blockchain tehnologij do investiranja
Teme 2. Mednarodnega kongresa Izzivi ženskega podjetništva so obsegale tako najnovejše trende v blockchain tehnologiji, e-učenju in turizmu, kot teme o možnostih investiranja in možnostih pridobivanja investitorjev za start up in hitro rastoča podjetja s podporo mreže poslovnih angelov,, ki sta jo predstavili Marta-Patricia Aparicio y Montesinos, Keymon Ventures, iz Španije, in Renata Brkić, World Business Investment Forum, Hrvaška. O tem, kako poskrbeti za osebne finance, kako investirati, pa je spregovorila direktorica podjetja Tim Valores, Irena Linasi Rogač: »Če kogarkoli vprašamo, kaj bi raje našel zakopano na vrtu, skrinjico z zlatom ali skrinjico z denarjem katerekoli valute, bi se vsakdo med nami odločil za zlato.«
Ivana Kolar, Julius Rose, d.o.o, Hrvaška, organizatorica poslovne konference in platforme za razvoj turizma skozi vse leto »Može li Hrvatski turizam 365?«, pa je spregovorila o trendih v turizmu ter o priložnostih razvoja celoletnega turizma, za katerega imata tako Hrvaška kot Slovenija velik potencial in še veliko neizkoriščenih možnosti.  
Seveda na kongresu niso govorile samo ženske. »Z gostom kongresa Jimom Walshem, prokuristom Steklarne Rogaška, ki prihaja z Irske, smo se pogovarjali o položaju žensk na Irskem ter o razlikah podjetniškega okolja na Irskem in pri nas. Slovenijo vidi kot birokratsko zahtevnejšo in davčno manj prijaznoo državo kot Irska, kjer imajo evropske sedeže številne svetovne multinacionalke. Med drugim je izpostavil, da bi Slovenija morala več vlagati v delovna mesta z višjo dodano vrednostjo in prilagoditi zakonodajo, da bi bila bolj prijazna za visoko tehnološka podjetja, v čemer tudi sama vidim še veliko priložnosti,« še dodaja Branka Aralica

Zdravje je najpomembnejše, pa je velikokrat na zadnjem mestu
Posebno pozornost pa je pritegnila panelna razprava o zdravju, v katerega še vedno premalo vlagamo. Ob vseh ostalih skrbeh za posel in vse, kar sodi zraven, predvsem ženske velikokrat pozabijo nase, na skrb za svoje zdravje in telesno kondicijo. Kar pa vsekakor ni nepomembno, saj »imamo samo eno telo, lahko kupimo nov avto, nov telefon, novo hišo, ne moremo pa nadomestiti svojega telesa«, kot je v pogovoru izpostavil Yao Simon Koffi, fitness in osebni trener, K-SIMONFIT Rogatec.

Velika obremenjenost žensk
Obremenjenost žensk je nedvomno povsod velika, so si bile edine podjetnice iz vseh sodelujočih držav. Poleg poslovne dejavnosti je na njihovih ramenih še velik del skrbi za dom in družino. Zato je čas za ženske še toliko večja vrednota, in priložnosti, ko si lahko res vzamejo čas za druženje in mreženje, so redke. In zato toliko bolj dragocene. Tradicionalnih razlik med moškimi in ženskami ni mogoče zbrisati. »Ženska si po službi težko vzame čas za pijačo, za športno aktivnost in druženje potem. To preprosto ni mogoče. Če ima družino, jo čakajo otroci in njihove aktivnosti, seveda je treba še kaj skuhati, oprati in prostega časa preprosto ni,« je izpostavila Jasna Dominko Baloh, direktorica in lastnica poslovne skupine DOBA, ki je predavala o prednostih E-učenja, ki omogočajo, da si v okviru urnika sami razporejamo čas in si za šolo vzamemo čas, ko si ga mi lahko. Kar za domačo pisalno mizo, brez zgubljanja časa na cesti in nabiranja kilometrov.
Udeleženke kongresa so se strinjale, da je dostopnost znanja in informacij v e-obliki na daljavo dandanes izjemnega pomena. Prav tako pa so seveda dragocena tudi druženja in mreženja, kot je bil kongres Izzivi ženskega podjetništva, ko se v živo srečaš z drugimi podjetnicami ter si izmenjaš mnenja in poglede.  

Raziskava slatinskih osnovnošolcev z naslovom Kako je biti ženska
Kako je »BITI ŽENSKA«, so raziskovali tudi osmošolci II. OŠ Rogaška Slatina in prišli do zanimivih ugotovitev, ko so se pogovarjali z ženskami, ki opravljajo različne vloge. Biti ženska je: 
... je lepo.
... ima številne prednosti: čustvenost, intuitivnost, empatija, večopravilnost, gledanje in delovanje s srcem.
... pomeni, da si kos vsakodnevnim naporom in usklajevanju med družino in poklicem, gospodinjstvom, med poklicnim in zasebnim.
... pomeni biti psihično in čustveno močna.
... imeti „šesti čut“ in s tem zmožnost predvidevanja.
... pomeni biti nežna in močna obenem.
... nikakor ne pomeni biti „šibkejši spol“.

Kongres Izzivi ženskega podjetništva je bil za vse udeleženke in udeležence brezplačen. Organiziran je bil v okviru projekta SIO Vrelec 2018 / 2019, v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT in s podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.