oktober 30, 2015

Kmalu znova vajeništvo?

Številna slovenska podjetja se spopadajo s pomanjkanjem kompetentnih delavcev, ki bi bili zaposljivi v gospodarstvu. Opozarjajo tudi na neusklajenost potreb na trgu dela in razpoložljivih kadrih na področju srednje poklicne izobrazbe. Povezovanje izobraževalnega sistema in gospodarstva je bila tema strokovnega srečanja v Celju.

Na strokovnem srečanju Kluba podjetnikov Zlatorog tokrat o povezovanju izobraževalnega sistema z gospodarstvom.

Različni modeli vajeništva
Zanimanje za poklicno izobraževanje oziroma naravoslovno tehnične poklice zadnja leta narašča. Še vedno pa je velika vrzel med izobraževalnim sistemom in potrebami, ki jih ima gospodarstvo, je bilo slišati na strokovnem srečanju Kluba podjetnikov Zlatorog v Celju. Udeležila se ga je tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Predstavila je nekaj ukrepov, s katerimi namerava država izobraževanje približati gospodarstvu in obratno. Med njimi je tudi ponovna uvedba vajeništva. »Trenutno pripravljamo pravno podlago, oblikujemo izhodišča in iščemo rešitve predvsem na delovno-pravnem področju definiranja, kdo in kaj pravzaprav vajenec je,« je povedala Makovec Brenčičeva. Ob tem je dodala, da s predstavniki industrije preverjajo modele in pristope, ki so specifični za vsako industrijo posebej. Na podlagi teh ugotovitev bodo nato oblikovali tudi različne modele vajeništva.  

Vajeništvo lahko prinese spremembe
Da je vajeništvo korak v pravo smer, je prepričan tudi predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Celje in podjetnik Miran Gracer. Pravi, da mladi danes, ko končajo šolanje, nimajo pravih znanj in kompetenc, da bi lahko takoj učinkovito poprijeli za delo: »Vse generacije, ki so se izobraževale po vajeniškem sistemu, so bile tako izobražene in priučene, da so lahko prvi dan začele normalno delati, danes temu ni tako.« Kot so poudarili na četrtkovem strokovnem srečanju, gospodarstvo in industrija potrebujeta mlad, kakovosten in izobražen kader. Kljub začetnim korakom v pravo smer bo potrebnega še veliko dela tako na strani izobraževalnega sistema kot gospodarstva, da bosta področji delovali vzajemno. Na spodnjih povezavah lahko o vajeništvu prisluhnete ministrici Maji Makovec Brenčič ter predsedniku OOZ Celje Miranu Gracerju. (NS)

Galerija slik

Datoteke

MAJA MAKOVEC BRENČIČ O VAJENIŠTVU

MIRAN GRACER O VAJENIŠTVU NEKOČ