marec 29, 2020

Knjižnice te dni na spletu

Knjižnice so pogosto eno od kulturnih središč kraja. Te dni so zaradi epidemija koronavirusa zaprte. Zgodbe, ki jih pripovedujejo knjige na njihovih knjižnih polic, pa niso potihnile. Kako jih lahko slišimo, preberemo in celo vidimo, smo preverili v Splošni knjižnici Slovenske Konjice, Knjižnici Šmarje pri Jelšah in Knjižnici Rogaška Slatina.

Pravljice ne smejo potihniti. Čeprav je obstalo vse okoli nas. (Foto: Štajerski val)

Splošna knjižnica Slovenske Konjice ob sredah, petkih in nedeljah ob 18. uri pripravi virtualne pravljične urice za najmlajše. Pravljičarka Maja Furman jim pravljice preko facebook profila knjižnice iz svoje pošlje v njihove dnevne sobe.

S ponedeljkom pa bodo pripovedovali tudi pravljice za odrasle. Marko Bezenšek jih bo pripravljal vsak ponedeljek ob 10. uri.

Tudi v Šmarju virtualna knjižnica
Pravljicam lahko od doma prisluhnejo tudi otroci na Šmarskem. Nabirajo se na tej povezavi. Sicer pa tudi v šmarski knjižnici svoje uporabnike preko družbenih omrežij spomnijo na vsebine, ki bi jih sicer našli pri njih. Direktor Marko Samec pravi:

Porast e-knjig
Za tiste, ki želijo svoj prosti čas zapolniti s knjigami, ki jih na svojih knjižnih policah ne nimajo, so na voljo tudi elektronske knjige. Pri nas jih zagotavlja portal Biblos, tam je zbranih preko 4000 e-knjig. Do njega lahko dostopajo člani knjižnic. V Knjižnici Rogaška Slatina se je uporaba e-knjig te dni več kot dvakrat povečala. Dostop do e-knjižnice so sicer v času izrednih razmer omogočili vsem članom. Ti le s številko članske izkaznice in geslom za Mojo knjižnico lahko dostopajo do Biblosa in podatkovnih zbirk. Še podrobneje o tem pa v spodnjem posnetku pogovora z direktorico knjižnice Natašo Koražija. (TMG)

Datoteke

Nataša Koražija o e-knjigah