april 19, 2020

Knjižnice zopet izposojajo knjige

Knjižnice so še vedno zaprte. Vseeno pa ponovno oživljajo izposojo knjig. Ta bo seveda potekala z določenimi ukrepi, ki jih prinaša epidemija Koronavirusa. Podrobnosti smo preverili v knjižnicah iz Šmarja pri Jelšah, Rogaške Slatine in Slovenskih Konjic.

Knjižnice te dni samevajo. Znova pa je zaživela izposoja knjig. (Foto: Štajerski val)

Ko je pred dobrim mesecem dni Slovenija razglasila karanteno, so vrata zaprle tudi knjižnice. Uporabnikom v tem času ne teče čas izposoje, za knjige, ki jih imajo doma, ne bodo plačali zamudnine. Po mesecu dni pa so se knjižnice odločile, da se vrnejo k svoji najbolj prepoznavni vlogi – izposoji knjig.

Med njimi so tudi Knjižnica Šmarje pri Jelšah, Knjižnica Rogaška Slatina in Knjižnica Slovenske Konjice. V šmarski knjižnici je izposoja že zaživela v vseh enotah – v Bistrici ob Sotli, Podčetrtku in Šmarju. V Rogaški Slatini in Konjicah bodo knjige nove bralce dobile od jutri.

Izposoja bo potekala na daljavo. Vračilo ni priporočeno – v šmarski knjižnici ga odsvetujejo, v slatinski pa ga ne bodo izvajali. Vrnjene knjige je potrebno namreč odložiti v poseben prostor, pri čemer morajo biti zaposleni posebej previdni. Bodo pa knjižnice dostavljale knjige.

Kako poteka izposoja?
V Knjižnici Šmarje pri Jelšah pravijo, da, če si želite izposoditi kakšno knjigo, pokličite v svojo matično knjižnico ob delovnikih med 9. in 12. uro. Tako se s knjižničarkami dogovorite za prevzem.

Po telefonu se je za izposojo potrebno dogovoriti tudi v Knjižnici Rogaška Slatina. Naročila na številki (03) 818 57 80 sprejemajo vsak delovnik med 8. in 12. uro. Prav tako se z zaposlenimi dogovorite, kdaj vam brezkontaktno dostavijo knjigo, ki jo nato prevzamete pred knjižnico. V Rogaški Slatini bodo knjige izposojali ob ponedeljkih, sredah in petkih, v Rogatcu pa ob četrtkih. Pripravili so tudi podrobnejša navodila, ki jih najdete TUKAJ.

V Splošni knjižnici Slovenske Konjice naročila po telefonu sprejemajo v vseh svojih enotah – Slovenske Konjice, Loče, Vitanje in Zreče. Vsak uporabnik lahko naroči največ štiri proste knjige vsake tri tedne. Podrobnejša navodila so zbrali TUKAJ.

Še podrobneje o novem načinu delovanj knjižnic smo povprašali Polono Pezelj iz Knjižnice Šmarje pri Jelšah in direktorico Knjižnice Rogaška Slatina Natašo Koražija. Prisluhnite jima v spodnjih posnetkih. (TMG)

Datoteke

Polona Cvikl o izposoji v Šmarju pri Jelšah

Nataša Koražija o izposoji v Rogaški Slatini