avgust 25, 2017

Ko se tradicija na ogled postavi

Prireditev Podobe bistriških domačij že dve desetletji povezuje bistriško podeželje z mestom Slovenska Bistrica. Kmetijsko-turistično-etnološka prireditev bo 8. in 9. septembra postregla s kopico dogodkov, uvodni bo okrogla miza o podjetništvu na podeželju.

V Slovenski Bistrici ste dobrodošli 8. in 9. septembra.

Prvič Rokodelski praznik in Vinsko-viteški turnir
Na okrogli mizi bodo iskali odgovor na vprašanje, zakaj je podjetništvo na podeželju v sosednji Avstriji v razcvetu, pri nas pa se kljub potencialom le peščica posameznikov odloči za tovrsten poslovni izziv. Razvojno-informacijski center Slovenska Bistrica (RIC) je k sodelovanju povabil etnologa dr. Janeza Bogataja, dr. Aleša Gačnika, dr. Andrejo Barle Lakota z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Alojza Bučka iz OZS, ki je sodeloval pri pripravi zakona o vajeništvu, Ljubico Zgonec Zorko, strokovnjakinjo s področja rokodelstva, in župana Ivana Žagarja. "Na letošnjih Podobah bistriških domačij uvajamo dve novosti. In sicer Rokodelski praznik in Vinsko-viteški turnir zvrsti belih sort, v ospredju bo Ritoznojčan. Vse skupaj bo popestril vinsko-kulinarični večer, kjer bodo obiskovalci lahko uživali ob kulinaričnih doživetjih in melodijah Prifarskih muzikantov," poudarja vodja RIC-a in vodja oddelka za gospodarske dejavnosti na slovenjebistriški občinski upravi Monika Kirbiš Rojs.

Preplet tradicije s sedanjostjo
Podobno kot minula leta bodo obiskovalci lahko spoznavali dediščino podeželja. Vrstili se bodo prikazi starih obrti in običajev, ustvarjalne delavnice, ocenjevanja, razstave ter glasbeni nastopi. Predstavili se bodo turistični podmladki osnovnih šol, lokalna društva ter rokodelci iz vseh koncev Slovenije. Stalnici ostajata tudi medobčinsko srečanje turističnih društev z igrami ter dan odprtih vrat čebelarskega centra slovenjebistriškega čebelarskega društva. Program dvodnevnega dogodka, v katerem se prepletata tradicija in sedanjost, podrobneje prestavlja Monika Kirbiš Rojs v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

MONIKA KIRBIŠ ROJS