maj 20, 2021

Kolesarji na dirki po Sloveniji spet skozi naše kraje

9. junija se začenja kolesarska dirka po Sloveniji. Del dirke bo tudi po naših krajih. Cilj prve etape, ki bo med drugim peljala skozi Slovensko Bistrico in Šmarje pri Jelšah, bo v Rogaški Slatini.

Zmagovalec prve etape, ki se bo zaključila v Rogaški Slatini, bo prejel pokal Steklarne Rogaška. (Foto: Štajerski val)

Kolesarji se bodo tudi na letošnji 27. Kolesarski dirki po Sloveniji podali na trase petih etap. Prva etapa bo 9. junija, speljana bo od Ptuja, Šentilja, Slovenske Bistrice in Šmarja pri Jelšah do cilja v Rogaški Slatini, ki bo letos že sedmič sodelovala na tem športnem dogodku. Župan Branko Kidrič je o razlogih na dopoldanski novinarski konferenci povedal:

Ob tem dodaja, da je soorganizacija cilja etape precej zahtevna. Pričakovan vložek občine je 50.000 evrov – 30.000 evrov bo občina zagotovila iz proračuna, nekaj bodo prispevali lokalni sponzorji, pomagali bodo tudi prostovoljci:

Kolesarji bodo v Rogaško pripeljali po Vonarski cesti, nato bodo, preden bodo na cilju zmagovalcu etape podelili pokal Steklarne Rogaška, po kraju naredili še en 12-kilometrski krog. Po Kidričevih besedah je dodatne pol ure televizijskega prenosa zelo pomembne za promocijo kraja. Kot je povedal direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink, bo namreč prenos dirke na nacionalni televiziji, pa tudi na programu Eurosport, ki svojo sliko pošilja v 54 držav, dirko pa si bodo lahko ogledali tudi gledalci v še 70 drugih državah, vidna bo na štirih celinah. Samo v neposrednih prenosih programa Eurosport si je, kot še pravi Fink, v minulih letih dirko ogledalo tudi do 15 milijonov gledalcev.

Dirka bo zanimiva od samega začetka
Sicer pa Fink obljublja zanimivo dirko, ki jo bo posebej začinilo sodelovanje Tadeja Pogačarja, zmagovalca zadnje dirke po Franciji.

A tudi organizacija dirke, dodaja, ne bo minila brez pozornega spremljanja epidemioloških razmer in upoštevanja ukrepov. Tekmovalci in organizatorji bodo v mehurčkih. Zato tudi gledalce, ki bodo prišli kolesarje spodbujati ob progo, poziva:

Sicer pa dirka tudi po prvi etapi še ne bo zapustila našega dela države. Druga etapa se bo 10. junija začela v Žalcu in končala v Celju, Fink sicer prvo in drugo etapo opisuje tako:

Po tretji etapi, ki se bo začela v Brežicah, pa se bo dirka nadaljevala na Primorskem ter med Ljubljano in Novim mestom. Podrobnosti o njenem poteku pa najdete TUKAJ. (TMG)