oktober 30, 2019

Na grobovih vendarle manj sveč kot nekoč

Ob 1. novembru je na grobovih precej več sveč kot sicer. V komunalnih podjetjih, kot je denimo celjski Simbio, imajo posledično zaradi tega več dela. Preverili smo, ali se je na področju porabe sveč v zadnjih letih kaj spremenilo.

Na deponijah komunalnih podjetij se še vedno kopičijo odpadne nagrobne sveče, a jih je nekaj manj kot minula leta. (Foto: Radio Štajerski val)

Na deponijah se nagrobne sveče še vedno kopičijo
V celjskem Simbiu so ob bližajočem se prazniku, dnevu spomina na mrtve, postregli s spodbudnimi podatki. Ugotavljajo, da se količina odpadnih nagrobnih sveč v zadnjih treh letih zmanjšuje. Če so jih leta 2017, od januarja do septembra, s pokopališč pospravili 128 ton, so jih v enakem letošnjem obdobju 102 toni. Odpadne sveče so škodljive za okolje, za komunalna podjetja pa težavo predstavljajo, ker se kopičijo na njihovih deponijah. Država, ki se je zavezala, da bo poskrbela zanje, je lani sprejela interventni zakon, a ta stvari rešuje za nazaj. Ob obstoječih količinah odpadnih sveč se tako vseskozi nalagajo nove. Podrobneje o problematiki odpadnih sveč prisluhnite v spodnjem pogovoru. S Slavkom Maršem iz Simbia se je pogovarjala Nina Slak. (NS)