marec 15, 2019

Koliko ur nočnega spanca potrebujem?

Svetovni dan spanja je. Strokovnjaki pri tem poudarjajo, da je dober spanec nujen za kakovostno življenje. Pa obstaja pravilo, koliko ur na noč moramo spati? Ter kako ustvariti okolje za dober spanec? Kako pa je s popoldanskim spancem? O tem in še čem smo se pogovarjali s strokovnjakinjo za medicino spanja.

Kakovosten spanec je pomemben tako za otroke kot odrasle. Letošnji svetovni dan spanja spremlja geslo: Zdravo spanje, zdravo staranje. (Foto: splet)

Nekomu dovolj 4 ure, drug jih potrebuje 9
Spanje je nuja. Z ničemer ga ne moremo nadomestiti, spati moramo toliko, da se zjutraj zbudimo spočiti in pripravljeni za naloge in izzive, ki nam jih prinaša dan. »Koliko ur to pomeni, je odvisno od vsakega posameznika, to nam določa genetika,« razlaga dr. Leja Dolenc Grošelj, specialistka nevrologije in klinična nevrofiziologinja, vodja ambulante za motnje spanja v UKC Ljubljana. Je pa v vsakem primeru pomembno, da je naš spanec kakovosten, kar lahko v prvi vrsti dosežemo s spoštovanjem pravil tako imenovane higiene spanja. Najdete jih TUKAJ. In če vas kljub temu tare nespečnost? Kako ukrepati? O tem in o pomenu spanja se je s strokovnjakinjo za medicino spanja Lejo Dolenc Grošelj pogovarjala Anja Deučman: