Končala se je 13. Forma viva Makole

14.09.2015

Zmagovalec letošnje Forma vive in dobitnik kristalne plakete Ariel Štrukelj pri ustvarjanju skulpture.

Na Dežnem so sklenili 13. Forma vivo Makole. Na njej je od 2. do 12. septembra ustvarjalo šest kiparjev in 24 slikarjev iz Slovenije, Srbije in Turčije. Strokovno komisijo je najbolj prepričal kipar Ariel Štrukelj iz Planine pri Ajdovščini.

Skromnejša mednarodna udeležba
Čeprav je bila zaradi varčevanja zasedba gostujočih umetnikov letos pretežno slovenska, to po besedah organizatorja Ivana Dvoršaka ni vplivalo na kakovost nastalih del, prav tako je bil še vedno pester in zanimiv spremljevalni program. Na letošnjem simpoziju so, pravi Dvoršak, gostili dobre slovenske kiparje, ki so tudi po mnenju komisije ustvarili kakovostna kiparska dela. »Letošnji kiparski simpozij Forma viva Makole je prinesel sedem novih skulptur šestih avtorjev. Prevladujoč material je kamen, dve deli sta v hrastu, po motiviki prevladujejo figuralna dela. Avtorji so na svojevrstni način interpretirali vlogo človeka in njegovo funkcijo v sodobni slovenski družbi,« je obrazložil predsednik strokovne komisije prof. Alen Krajnc.

Zmagovalec Ariel Štrukelj: Sleepwalker
Delo, ki je v tem kontekstu najbolj prepričalo, je skulptura z naslovom Sleepwalker kiparja Ariela Štruklja iz Planine pri Ajdovščini. »Gre za kritičen pogled na vlogo sodobnega človeka, ki se slepo in brezglavo giblje v družbi, išče lastno identiteto ter skuša najti svoje mesto v razčlovečeni družbi. Ariel Štrukelj je s svojim delom pokazal na kritične točke posameznika, ki v sociološkem pomenu izgublja vlogo in postaja tržni predmet neoliberalne ekonomije. V vsakem pogledu gre za aktualno delo, ki odraža utrip časa globalne družbe,« je Štrukljevo skulpturo ocenil prof. Alen Krajnc. So pa na sklepni podelitvi podelili tudi posebna priznanja za najboljša slikarska dela. Prejeli so jih Toplica Ignjatović, Bernardina Paj - Neda, Dragica Petek, Drago Kopše in Mizyal Karabiber Nacaroglu. Umetnine nastale na simpoziju so na ogled v Dvoršakovi galeriji in v Parku skulptur Dežno, organizator jih je izdal tudi v katalogu. Nekaj utrinkov iz prireditve je na ogled v spodnji galeriji slik, na zvočni povezavi pa lahko prisluhnete zmagovalcu, ki ga je med ustvarjanjem pred mikrofon ujela Snežana Prebil. (SP) 

ARIEL ŠTRUKELJ O VTISIH
Štajerski val v sliki