september 28, 2022

Končana prenova cerkve v Žički kartuziji

Poleti se je zaključila še četrta faza obnove cerkve Sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji. Zaključek obsežne prenove so obeležili s sinočnjo prireditvijo. Kaj so postorili in kaj med deli odkrili? In kaj nekdanji samostan čaka še v prihodnjih letih?

Zaključene so vse štiri faze obnove cerkve v Žički kartuziji. A s tem dela v nekdanjem samostanu še niso končana. (Foto: Štajerski val)

Prenova cerkve v nekdanjem samostanu v Žički kartuziji se je začela pred tremi leti, ko se je pojavilo sofinanciranje države. Ta je za tri milijone evrov vredno naložbo namenila 2,6 milijona, preostanek je prispevala občina. Spomnimo, najprej so predlani sanirali statiko in uredili pomično streho, letos so bila na vrsti konservatorska in restavratorska dela. Odgovorni konservator Žičke kartuzije Matija Plevnik:

Dela v cerkvi so s tem končana. Ministrstvo za kulturo in zavod za varstvo kulturne dediščine pa že pripravljata načrt, ki bo v dela vključil celoten nekdanji samostan, pravi župan Slovenskih Konjic Darko Ratajc:

Sicer pa so pri delih, dodaja Plevnik, upoštevali tri glavne kriterije:

Že med zadnjimi deli so strokovnjaki odkrili marsikaj. Matija Plevnik:

Kot poudarja, je Žička kartuzija, ki je sicer kulturni spomenik državnega pomena, s svojo zgodbo in preteklostjo pomembna tudi za širši prostor:

Pri tem pa poudarja, da je ohranjanje dediščine in zavedanje njenega pomena ključno:

Prenova pomembna tudi za turizem
Nekdanja cerkev je že pred prenovo gostila številne kulturne prireditve in poroke. Ker ima po novem pomično streho, bo priprava dogodkov lažja, pravi direktorica TICa Slovenske Konjice Tjaša Kangler. Pomična streha se odpira in zapira 15 minut. Sicer pa Kanglerjeva dodaja, da bo streha v veliki meri doprinesla k turistični ponudbi v nekdanjem samostanu:

Prva skupina je že najavljena, pravi Kanglerjeva. Se je pa na vrhu cerkve Sv. Janeza Krstnika prvič po 200 letih spet oglasil zvon. Tjaša Kangler pravi, da ga bo še slišati:

Žičko kartuzijo letno sicer obišče okoli 15.000 ljudi. So pa na sinočnji slovesnosti sporočili še, da se je turistična destinacija Rogla-Pohorje uvrstila med sto najbolj trajnostnih zgodb na svetu. Tema letošnjega tekmovanja je bila ohranjanje kulturne dediščine. Destinacija je na tekmovanje Svetovne turistične destinacije prijavila prav zgodbo Žičke kartuzije. (TMG)