maj 19, 2019

Konec serije, ki je obnorela svet

Nocoj bo na malih ekranih v ZDA, jutri pa še po Evropi zadnji del priljubljene serije Igra prestolov. Pred njenim zaključkom smo zbrali nekaj zanimivosti o kultni seriji kraljev, zmajev, spletk in neusmiljenega odstranjevanja glavnih likov.

Zbrali smo nekaj zanimivosti iz zakulisja snemanja serije in fantazijskega sveta, v katerega je postavljena. (Foto: Unsplash)

Prvi poskus snemanja je spodletel
Ko so ustvarjalci pregledali material, ki so ga posneli za prvi del serije, so bili nad njim tako razočarani, da so začeli znova. Še enkrat so spisali scenarij in zamenjali nekaj igralcev ter se ponovno lotili snemanja. V drugo jim je uspelo posneti epizodo serije, ki je v nadaljnjih sezonah kot za šalo pobirala nagrade in podirala rekorde.

giphy

Z modrico do vloge
Kit Harington se je nekaj večerov pred avdicijo za vlogo Jona Snega zapletel v pretep v McDonald'su in se za svoj lik potegoval s podplutbo na očesu. Kasneje se je pošalil, da brez modrice vloge ne bi dobil. Zabavne spomine na avdicijo ima tudi Emilia Clarke, ki je upodobila Zmajsko mater Daenerys Targaryen. Ko so ji na avdiciji v šali dejali, naj kaj zapleše, jim je pokazala svoje robotske plesne korake.

giphy

Sansa in njena Lady
V seriji otroci družine Stark skrbijo za mladičke osirotelega legla krvovolkov. Mladiče so na začetku, preden so odrasli v računalniško narejene krvovolke, igrali psi. Zunnie, ki je upodobila volkuljo Sanse Stark Lady, je po snemanju posvojila igralka Sophie Turner, ki igra Sanso.

giphy

Bi govorili kot Drogo?
Igra prestolov svojega pečata ne pušča le v popularni kulturi, temveč tudi v jezikoslovju. Lingvist David J. Peterson si je za potrebe serije zamislil celoten jezik ter napisal slovar dothraščine, jezika ljudstva Dothraki. Aplikacija za učenje jezikov Duolingo pa omogoča učenje še enega fikcijskega jezika iz sveta Igre prestolov, valiriščine.

giphy

Številni po likih poimenovali otroke
Marsikdo bo Igro prestolov s sabo nosil vse življenje, tudi če ne bo nikdar gledal niti epizode. Številni ljubitelji serije so namreč navdih za ime svojega naraščaja našli v Westerosu. V ZDA je bilo leta 2014 Khaleesi 755. najbolj priljubljeno ime za deklice. V Angliji je s prepoznavnostjo serije naraščala tudi priljubljenost imen Arya, Tyrion, Brienne, Sansa, Bran, Sandor in Theon. Ker je zgodba polna preobratov in ker tudi junaki Igre prestolov delajo napake, je kdo zagotovo izbor imena že obžaloval.

giphy

Obtičala na stranišču
Snemanja filmov in televizijskih serij niso vedno najbolj glamurozna. V prvi sezoni mora Daenerys zavoljo dothraškega obreda pojesti surovo konjsko srce. Igralki Emilii Clarke so seveda namesto tega postregli nekaj drugega – ogromen gumijast bonbon. Zaradi umetne krvi, ki so jo na snemanju uporabili, pa se je Clarkova po tem zalepila na desko straniščne školjke.

giphy

Serija, polna skrivnosti
D. B. Weiss in David Benioff, ki sta za televizijo priredila zgodbo iz knjižne sage Pesem ledu in ognja, sta se pred začetkom snemanja večkrat srečala s pisateljem Georgeom R. R. Martinom. Preden jima je dal svoje dovoljenje za snemanje serije po njegovih knjigah, sta morala najprej uganiti, čigav otrok je v resnici Jon Sneg. Tega sicer ni vedel niti Jonov televizijski "oče" igralec Sean Bean, čeprav njegov lik prav to skrivnost čuva vse svoje življenje. Še ena skrbno varovana skrivnost je konec serije. Televizijskega bomo videli že kmalu. Na konec zbirke knjig pa bo potrebno še počakati. Zaključka sicer naj bi bila podobna, ne bosta pa enaka.

giphy

Najbolj piratska serija
Igra prestolov je znana tudi po tem, da je največkrat piratsko prenesena serija. Prvo mesto ji je lani po šestih letih speljala serija Živi mrtveci – a le zato, ker je letošnja zadnja sezona igre prestolov izšla po enoletnem premoru.

giphy

Uganka znanstvenikom
Igra prestolov slovi po tem, da tudi njeni glavni junaki niso varni pred smrtjo. Do začetka osme sezone je umrla več kot polovica glavnih likov. Reidar Lystad in Benjamin Brown s sydneyjske univerze Macquarie University sta si pred začetkom zadnje sezone pogledala vse dotedanje epizode. Osredotočila sta se na trende umrljivosti likov in spisala nekaj predvidevanj o tem, kdo se bo poslovil v zadnji sezoni. Pravita, da imajo najmanj možnosti za preživetje moški iz nižjih družbenih razredov in liki, ki so zvestim svojim načelom. Prav slednje naj bi po njunem pokopalo Cersei Lannister in Daenerys Targaryen. Kljub temu, da najbolje kaže ženskam iz premožnih družin. Lystard in Brown trdita, da imata najboljše možnosti za preživetje do konca serije Sansa in Arya Stark. Med moškimi pa si lahko srečen konec po njuni formuli obetata Jon Sneg in Tyrion Lannister. 

giphy

In zaradi česa v svetu Igre prestolov najpogosteje umirajo? Poškodbe kot so odprte rane vratu in drugih delov telesa so najbolj pogoste, k čemur verjetno največ doprinesejo številne bitke in usmrtitve. Na drugem mestu pa je, predvsem po zaslugi zmajev, sežiganje. Vrstni red se po koncu osme sezone morda zamenja.

giphy

Igra prestolov utrla pot novim serijam
Uspeh Igre prestolov je omogočil snemanje treh novih serij iz fantazijskega sveta Georgea R. R. Martina. Snemanje ene od njih se je že začelo. Ker se bo dogajala več tisoč let pred Igro prestolov, priljubljenih likov aktualne serije tam ne bomo videli. Morda pa se še vrnejo – a le, če bodo uspešni oboževalci Igre prestolov, ki zaradi nezadovoljstva z zadnjo sezono zahtevajo njeno ponovno snemanje. Do sedaj so zbrali že okoli 800.000 podpisov, največ se jih je nabralo po predzadnjem delu serije. (TMG, vir: MentalFloss)

giphy