januar 25, 2019

Konjiška knjižnica vabi ljubitelje kriminalk

Kriminalke oziroma detektivke so med slovenskimi bralci vse bolj priljubljeno čtivo. Zato so se v Splošni knjižnici Slovenske Konjice odločili za organizacijo Literarnega festivala kriminalk. Sredi februarja bo, nanj so povabili tri najbolj brane avtorje tovrstnega žanra pri nas.

Med konjiške ljubitelje branja prihajajo najbolj brani avtorji kriminalk. (Foto: Splošna knjižnica Slovenske Konjice)

Prihajajo najbolj brani avtorji kriminalk pri nas
To ni prvi literarni festival v organizaciji konjiške knjižnice, že nekaj let novembra privabljajo ljubitelje literature s festivalom Spirala. "Če smo bili v knjižnicah včasih navajeni, da so bralci, no, predvsem bralke, najraje posegale po ljubezenskih romanih ameriških piscev, je zdaj drugače. V knjižnicah zaznavamo, da si obiskovalci vse pogosteje izposojajo kriminalke oziroma detektivke. Morda tudi zato, ker imamo doma izvrstne avtorje tovrstnega žanra. Tako smo se odločili, da organiziramo Literarni festival kriminalk. Vse ljubitelje tovrstnega čtiva vabimo, da si rezervirajo čas 13. februarja zvečer, saj pripravljamo pester festivalski program," obljublja knjižničarka Ana Miličevič. Najbolj brani avtorji kriminalk pri nas so Tadej Golob, Mojca Širok in Avgust Demšar. Vse tri so povabili na festival in vsi so sprejeli povabilo. Festivalski pogovorni večer z njimi bo vodila Maja Furman. Miličevičeva še pravi, da se bodo literarnih žanrskih festivalov v njihovi knjižnici lotevali tudi v prihodnje:

Tovrstni festivali so med drugim namenjeni tudi dvigu bralne kulture, ki med Slovenci ni ravno na zavidljivi ravni. Število in dostopnost knjig se iz leta v leto povečuje, bralne navade pa stagnirajo. (BF)