junij 15, 2017

Konjiški bazen razburja

Namesto da bi nudil osvežitev, bazen v Slovenskih Konjicah te dni med domačini dviguje temperaturo. Ker meni, da ni več varen za kopalce, se je občina odločila bazen to sezono zapreti. Konjičani pa že podpisujejo peticijo proti zaprtju. Toda to poletje njihove želje uslišani ne bodo.

Na konjiškem bazenu zadnja leta ni bilo nikoli pretirane gneče. Bolj kot domačini so ga obiskovali kopalci iz sosednjih občin.

Župan Gorinšek:"Že naslednje poletje ga lahko spet odpremo"
Polemike okrog smiselnosti zaprtja skoraj 70 let starega bazena, sicer prvega olimpijskega v Sloveniji, so bile prisotne že nekaj sezon. Kopalcev je bilo malo, izgube enormne. Leta 2014 je občina naročila idejno zasnovo za njegovo prenovo, mnenja, želje in pobude je iskala tudi med občani, toda na javno tribuno o prihodnosti bazena jih je prišla le peščica. "Konjičani pravega interesa za bazen niso pokazali. Vsako leto smo kopalno sezono omogočili z začasnimi popravili, korenite prenove pa se nismo lotili. Dandanes so normativi o varnosti kopalnega kompleksa bistveno drugačni. Naročili smo izvedeniško mnenje, ki je pokazalo, da bazen ni več varen. Potrebna bo temeljita rekonstrukcija," pojasnjuje župan Miran Gorinšek, ki sicer še ne ve, kje bo občina dobila najmanj 350 tisoč evrov za temeljito prenovo. Verjame pa, da bo varno kopanje na konjiškem bazenu mogoče že naslednje poletje. Ne izključujejo možnosti javno-zasebnega partnerstva, pa tudi evropskih finančnih virov ne.

Svetnik Štromajer:"Občina bi zaprtje lahko preprečila"
K iskanju optimalne rešitve bo občina povabila tudi najbolj glasne kritike. Dobrodošel bo tudi Jernej Štromajer, neodvisni občinski svetnik in pobudnik peticije proti zaprtju, ki jo je podpisalo že okoli 450 občanov. Štromajer ne skriva ogorčenja nad dejstvom, da je občina sploh dopustila, da je bazen postal nevaren objekt. "To je nedopustno, neodgovorno in neresno. Sploh zato, ker so odločitev o zaprtju sporočili tik pred začetkom nove kopalne sezone. Saj so imeli več kot dovolj časa, če bi rešitev začeli iskati po koncu lanske. Zato sem župana javno pozval, naj se spametuje, si premisli in zagotovi, da bo bazen to poletje odprl vrata. Gre za osnovno javno infrastrukturo, ki jo je občina dolžna zagotavljati ljudem," poudarja Štromajer, ki je prepričan, da bi z ustreznim vzdrževanjem bazen lahko nemoteno deloval. Kakorkoli že, to poletje bo bazen sameval. Bo pa občina za vse osvežitve željne Konjičane to poletje omogočila brezplačen avtobusni prevoz na bazen na Zbelovo. O tem, kaj sta za naš radio glede bazena še povedala župan Gorinšek in svetnik Štromajer, prisluhnite v spodnjih posnetkih.(BF)

Datoteke

ŽUPAN MIRAN GORINŠEK

SVETNIK JERNEJ ŠTROMAJER