januar 16, 2019

Konjiški vrtec bo kazal razvojne priložnosti

Vrtec Slovenske Konjice želi soustvarjati bolj perspektiven utrip na podeželju, kjer ima svoje enote. Predvsem opozarjati na raznoliko naravno in kulturno dediščino, ki je lahko tudi priložnost za razvoj kraja. Začeli bodo v Špitaliču, kjer se prebivalci izseljujejo in je vse manj otrok. Kaj bodo počeli?

V konjiški krajevni skupnosti Špitalič je vse redkeje slišati otroški smeh. Da bi zajezili izseljevanje, si bo prizadeval tudi konjiški vrtec v sodelovanju z mnogimi. (Foto: Vrtec Slovenske Konjice))

Odprta učna okolja za vse generacije
Tako so naslovili projekt, ki so ga lani prijavili na razpis lokalne akcijske skupine Od Pohorja do Bohorja, te dni pa so se razveselili novice, da ga je Razvojna agencija Kozjansko odobrila in finančno podprla." Zdaj bomo lahko zavihali rokave in začeli ureničevati zastavljene cilje. Osnovni se nanaša na vzpostavitev mreže in programov učnega okolja za trajnostni razvoj v sodelovanju z Osnovno šolo Pod goro in njeno podružnico Špitalič ter Lambrechtovim domom za ostarele. Vanje bomo vključili vse generacije. Odprto učno okolje bo spodbujalo radovednost, ustvarjalno učenje ter povezanost z domačim krajem in prepoznavanjem njegove identitete. Predvsem pa želimo poudarjati, da je življenje na podeželju lahko prednost in ne slabost," pojasnjuje ravnatelj konjiškega vrtca Tomaž Popovič. Dvoletni projekt bodo začeli izvajati v Špitaliču, saj tam že nekaj časa zaznavajo upad števila otrok. Kako?

Projekta ne bodo uresničevali le na območju Špitaliča, ampak tudi v enotah vrtca Tattenbach in na Stranicah. Med drugim bodo pripravili poseben program turističnega vodenja za obiskovalce, ki omogoča avtentična doživetja v naravi, kulturne dogodke ter preventivne programe s področja zdravstvenega turizma. (BF)