julij 3, 2016

Konjiških 870 let med platnicami

V krajih ob vznožju Konjiške gore so bili vzponi in so bili padci, bili so zahtevni, tragični, pa tudi veseli in praznični časi. Stoletja so jih tkali ljudje - pogumni, prizadevni, talentirani, vztrajni. Bogata dediščina prednikov je v besedi in sliki strnjena v monografiji Konjice: 870 let prve pisne omembe.

Člani uredniškega odbora; od leve prosti desni Blaž Prapotnik, arhidiakon Jože Vogrin, mag. Aleksandra Boldin, častni občan Florjan Jančič in župan Miran Gorinšek. (Foto: Nareks)
Darilo zdajšnjim in prihajajočim generacijam
Z obsežno monografijo se Konjičani priklanjajo bogati dediščini prednikov in jo s ponosom zapuščajo prihajajočim rodovom. Pot do nje je trajala leto in pol. V začetku lanskega leta je z delom začel uredniški odbor pod vodstvom mag. Aleksandre Boldin, njeni sodelavci so bili konjiški župan Miran Gorinšek,  častni občan Florjan Jančič, konjiški arhidiakon Jože Vogrin in tehnični urednik Blaž Prapotnik. K sodelovanju so povabili številne lokalne avtorje, pa tudi akademike iz uglednih institucij, ki so z različnih področij osvetlili 870-letni utrip krajev na Konjiškem, od geografije, etnografije, naravne in kulturne dediščine, humanitarnosti... Številni zakladi se skrivajo tudi v raznolikem slikovnem gradivu. Njene platnice krasi umetniško delo konjiškega slikarja Milana Lamovca-Didija. O tem, zakaj je monografija, ki je naprodaj v Turistično-informacijskem centru v Slovenskih Konjicah, izšla ravno v 1146 izvodih, pa v spodnjem posnetku urednica Aleksandra Boldin. (BF)
 

Datoteke

ALEKSANDRA BOLDIN O MONOGRAFIJI