avgust 2, 2018

Konjiško letališče z vzletno-pristajalno stezo

Letališče Slovenske Konjice je eno od trinajstih slovenskih letališč. Je na Senožetu pri Ločah, kjer domuje konjiški Aero klub, v njem pa so združeni številni ljubitelji letalstva. Po mnogih letih prizadevanj so le dočakali tako želeno asfaltirano vzletno-pristajalno stezo. Odprli jo bodo v soboto.

Na novi, približno 770 metrov dolgi vzletno-pristajalni stezi lahko pristajajo jadralna in motorna letala. (Foto: Aero klub Slovenske Konjice)

Desetletja vztrajnih prizadevanj
Aero klub Slovenske Konjice je bil ustanovljen pred 40 leti z idejo, da bi na zemljišču Senožet zgradili letališče za potrebe jadralnega in motornega letenja. Umeščanje v prostor in izgradnja letališča Slovenske Konjice – LJSK je trajala desetletja. Vsa ta leta je klub uspešno vzgajal nove generacije pilotov in omogočal varno letenje. Po besedah pilota Petra Ravnaka so potrpežljivo premoščali številne birokratske ovire, zato so pridobitve toliko bolj veseli. "Konjiško letališče je mednarodno civilno letališče, tudi zanj veljajo kriteriji IKO - svetovne letalske organizacije, po kategorizaciji je najenostavnejše. Zgrajeno je z zasebnim kapitalom, je del javne infrastrukture, nova vzletno pristajalna steza mu omogoča, da bo dejavno čez vse leto," je za naš radio pojasnil Ravnak, sicer poklicni pilot pri Adrii in letošnji dobitnik zlatega grba občine Slovenske Konjice. Krajšemu pogovoru z njim prisluhnite spodaj.

Obeta se atraktiven letalski program
Nova letališka steza je dolga skoraj 770 metrov in široka 18 metrov. Sobotnega odprtja se bosta med drugim udeležila ministra Vesna Gyorkoš Žnidar in Zdravko Počivalšek. Konjiški ljubitelji letalstva bodo ta dan počastili 40. obletnico aerokluba. Pripravljajo Dan odprtih vrat, obiskovalcem bodo pobliže predstavili delo, ki je bilo v minulih letih v največji meri zaznamovano s šolanjem številnih pilotov. Več kot 100 se jih je kalilo pri njih. Popoldne bo tekmovanje v natančnem pristajanju, popoldne pa slovesnost z atraktivnim letalskim programom. Predsednik kluba Janez Jenšterle program podrobneje predstavlja v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

KLEPET Z BRANKOM RAVNAKOM

JANEZ JENŠTERLE VABI