marec 20, 2017

Konjiško - zibelka socialnega podjetništva

Na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je bilo kar pet podjetij iz konjiške občine uspešnih. Prejela so po 20 tisoč evrov zagonskih sredstev, v začetni fazi vsaka napoveduje po eno zaposlitev. In kakšne dejavnosti bodo razvijale?

Predstavniki vseh petih konjiških socialnih podjetij je svoje načrte predstavilo na novinarski konferenci v Mladinskem centru Patriot.

Od novinarstva do razpršenega hotela
Medijska zadruga Medicoop bo razvijala projekt Spletni prenosi v živo. V Evropi in v svetu delujejo številne uspešne medijske zadruge, pri nas smo do njih še skeptični. Pri prodaji časopisne hiše Večer denimo so sicer zaposleni razmišljali, da bi preko delavske novinarske zadruge kupili podjetje in si tako poleg solastništva zagotovili tudi večjo avtonomijo pri svojem delu. Konjiška medijska zadruga ima ambicije postati primer dobre prakse pri nas. in morda navdušiti še koga. Na razpisu je bila prav tako uspešna Konjiška atletska šola (prvo socialno podjetje s področja športa pri nas), ki med mladimi že vrsto uspešno promovira atletiko, je tudi organizatorica konjiškega maratona, v prihodnje bo svojo dejavnost nadgrajevala z Akademijo zdravega življenja. Kooperativa Konjice prepoznava priložnosti na področju trajnostnega turizma - zasnovala je Turistično kooperativo in projekt razpršenega hotela. Če jim bo uspelo kot so si zamislili, bo na Konjiškem zaživel prvi razpršeni hotel v Sloveniji. To bo v največji meri odvisno od tega, v kolikšni meri bodo lastniki nepremičnin v konjiškem starem mestnem jedru pripravljeni sodelovati oziroma dati v najem svoje prostore. Postopoma bi projekt razpršenega hotela širili v sosednje zreško, vitanjsko in oplotniško občino. Na razpisu sta uspeli tudi socialno podjetje Mladinski center Dravinjske z izobraževalno-tržnim modelom Vinske vibracije ter Mladinska zadruga Kreaktor s projektom PatrIoT 3D: work&shop.

Priložnosti za nove zaposlitve
Konjiški projekti so bili izbrani med 140 prijavljenimi na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Država jih je skupno finančno podprla 95. Po besedah državnega sekretarja Tadeja Slapnika je vlada socialno podjetništvo uvrstila med prednostne strateške cilje Slovenije. "V naši državi se število delovnih mest v socialnem podjetništvu povečuje - v zadnjih dveh letih se je njihovo število iz 0,7 odstotka povzpelo na več kot odstotek. Cilj Slovenije pa se je čim bolj približati evropskemu povprečju, kjer socialna podjetja zagotavljajo že okoli 9 odstotkov zaposlitev," pojasnjuje Slapnik. In zakaj vlada ocenjuje, da je socialno podjetništvo prava pot? O tem v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

ZAKAJ JE SOCIALNO PODJETNIŠTVO PRAVA POT