maj 12, 2017

Korak bližje navezovalni cesti Dramlje–Šentjur?

Dve ministrstvi, infrastrukturno in okoljsko, ter Občina Šentjur so podpisali protokol o sodelovanju pri gradnji dolgo pričakovane navezovalne ceste Dramlje–Šentjur. Minister za infrastrukturo je začetek gradnje napovedal v letu 2020.

Ministra sta Šentjur obiskala v okviru vladnega obiska Savinjske regije.

Projekt z dolgo brado
Navezovalna cesta od avtoceste v Dramljah mimo Šentjurja bi pomembno razbremenila promet v centru Šentjurja ter pospešila vožnjo do ostalih delov Obsotelja in Kozjanskega. Projekt ima že dolgo brado, v državno resolucijo o Nacionalnem programu izgradnje avtocest so ga uvrstili že leta 2004, leta 2011 je šentjurska občina cesto, ki je sicer projekt države, uvrstila v prostor, leta 2013 so jo uvrstili v Načrt razvojnih programov državnega proračuna. A stroji še niso zabrneli, saj denarja še vedno ni. S tokratnim podpisom protokola o sodelovanju pri gradnji prve in druge etape te prepotrebne ceste so določili dva pomembnejša roka – leta 2019 obljubljajo odkupe zemljišč, leta 2020 pa izbor izvajalca del. Zatem se bo, če bo na voljo tudi denar, lahko začela gradnja.

Razvojna os za Obsotelje in Kozjansko
Na gradnjo navezovalne ceste Dramlje–Šentjur so vezani tudi protipoplavni ukrepi ob Voglajni. Projekt gradnje ceste predvideva tudi gradnjo zadrževalnika visokih voda v Črnolici, zato je potrebno tesno sodelovanje ministrstev za infratrukturo ter okolje in prostor. K financiranju bo, kot predvideva podpis, pristopila tudi Občina Šentjur. Za cesto in zadrževalnik bo po ocenah treba zgotovili okoli 74 milijonov evrov. Minister Peter Gašperšič je cesto poimenoval kar razvojna os za Obsotelje in Kozjansko, kaj še pravi, prisluhnite v spodnjem posnetku. Prav tako smo pred naš mikrofon ujeli okoljsko ministrico Ireno Majcen in šentjurskega župana Marka Diacija. Ta je o gradnji ceste in rokih med drugim dejal: „Jasno sem povedal, da Šentjurčani pri tem vztrajamo. Pika!“ (AD)

Datoteke

Minister Peter Gašperšič

Ministrica Irena Majcen

Šentjurski župan Marko Diaci