marec 20, 2020

Koronavirus in otroci: Kaj je dobro vedeti?

Pred novim koronavirusom oziroma COVID-19 ni varen nihče. Še posebej ogrožena skupina so starejše osebe in osebe s kroničnimi boleznimi. Pa otroci? Ti naj bi bolezen relativno dobro prenašali, a vendar stroka poudarja, da jih je nujno zaščititi. Zakaj in kako?

Po navedbah pediatrinje Tine Plankar Srovin je najmlajši otrok star 16 mesecev, najstarejši 18 let. Dva otroka s covidom-19 so obravnavali na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, ostale v regionalnih zdravstvenih domovih. (Fotografija je simbolična.)

Odgovarja pediatrinja na infekcijski kliniki
Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sporočili, da imamo do danes v Sloveniji 21 otrok, okuženih s COVID-19. Nihče ne potrebuje hospitalizacije, bolezen pa poteka v blagi obliki. Zakaj jih je kljub temu nujno zaščititi in kdaj k zdravniku, v spodnjem posnetku pojasnjuje dr. Tina Plankar Srovin, pediatrinja na Infekcijski kliniki. Med drugim odgovori tudi na vprašanja, kaj v tem trenutku vemo o soočanju otrok s COVID19, kaj storimo, če otrok zboli za koronavirusom, kakšna naj bo domača oskrba ter kakšni so podatki o smrtnosti COVID-19 pri otrocih, pa tudi, zakaj so otroci na ta virus bolj odporni. Prisluhni!