april 15, 2020

Koronavirus največ življenj zahteval v Šmarju pri Jelšah

Največ umrlih v Sloveniji, ki so bili okuženi z novim koronavirusom, je bilo do torka v občini Šmarje pri Jelšah, 24. Po podatkih NIJZ je virus v savinjski in podravski regiji zahteval še po eno smrtno žrtev v občinah Celje in Maribor.

Novi koronavirus ogroža predvsem starejše, velika težava je, ker je okužba prodrla v več domov starejših. (Foto: Pixabay)

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je prvič objavil nekoliko podrobnejše podatke o smrtih zaradi nove koronavirusne bolezni covid-19. Podatki so s torka, do tega dne je virus v Sloveniji zahteval 57 smrti, kot je razvidno, v 14 različnih občinah. Največ, 24 umrlih, je iz občine Šmarje pri Jelšah, kjer je, kot je znano, velika težava s okužbami v domu upokojencev. Vse skupaj je bilo sicer do včeraj do polnoči v šmarski občini potrjenih 155 okužb. Virus je veliko žrtev, 11, zahteval tudi v Metliki, kjer se z okužbo prav tako borijo v domu starejših. Z našega dela države sta umrla še po en občan Celja in Maribora. Po vsaj eno smrt imajo še v občinah Brezovica, Domžale, Horjul, Kranj, Ljubljana, Ljutomer, Naklo, Piran, Škofljica in Žirovnica. Po današnjih podatkih se je število vseh umrlih v Sloveniji sicer povzpelo že na 61.

Sicer pa je iz podatkov NIJZ razvidno, da je bilo največ umrlih, 31, starih več kot 85 let, med njimi je bilo kar 22 žensk, 14 umrlih je bilo starih med 75 in 84 let, 6 pa med 65 in 74. V starostnih kategorijah do 45 let v Sloveniji koronavirus še ni zahteval nobenega življenja. Pristojni pri tem pravijo, da je imela večina umrlih poleg koronavirusa pridružene kronične bolezni. (AD)