marec 6, 2020

Koronavirus – v celjski bolnišnici dodatni preventivni ukrepi

Zaradi prvih potrjenih primerov okužb s koronavirusom v Sloveniji marsikje sprejemajo poostrene preventivne ukrepe. Nekatere dodatne zaščitne ukrepe so danes sprejeli tudi v Splošni bolnišnici Celje. Preverite, katere.

Nekatere vhode v celjsko bolnišnico za zaklenili. (Foto: SB Celje)

Zaprli nekaj vhodov, na ostalih nadzor
Celjska bolnišnica je zaprla nekatere vhode, in sicer vhode 1A, 7, 10, 13 in 13 A, kar je podrobno označeno na naslovni sliki. Na tistih vhodih, ki ostajajo odprti, so vzpostavili epidemiološki nadzor nad vsemi, ki vstopajo v bolnišnico. Poudarjajo, da pričakujte, da boste po simptomih novega koronavirusa izprašani tudi tisti, ki boste v bolnišnico prišli zaradi drugih zdravstvenih težav. Osebje bo tudi zavračalo obiskovalce, saj so obiski že od prejšnjega tedna prepovedani.

Naročanje in informacije le po telefonu ali prek spleta
Sprejeli so še ostale ukrepe: do nadaljnjega ni mogoče osebno naročanje na zdravniško obravnavo, to storite po telefonu, preko elektonske pošte enarocanje@sb-celje.si ali pa prek spletne storitve eZdravje-zVem. Prav tako svojce o stanju hospitaliziranih pacientov informirajo le po telefonu, ob kritičnem stanju pacientov pa so obiski svojcev dovoljeni izključno ob predhodni pisni odobritvi zdravnika. Za zunanje obiskovalce je celjska bolnišnica tudi zaprla samopostrežno restavracijo. Vsi ukrepi veljajo do preklica.

Foto: SB Celje

Ob sumu na koronavirus najprej POKLIČITE!
Iz Splošne bolnišnice Celje so še sporočili, da enotna točka sprejema, v kateri potekajo odvzemi kužnin pacientom s sumom na okužbo z novim koronavirusom, do nadaljnjega deluje v izolacijski ambulanti urgentnega centra. To točko bodo, takoj ko jim bodo dostavili kontejnerje, vzpostavili pred urgentnim centrom. Ob tem še vedno velja, da je treba ob sumu na okužbo s koronavirusom pred odhodom v bolnišnico poklicati po telefonu, na številko (03) 423 30 79.

V ZD Celje od ponedeljka le en vhod
Dodatne ukrepe pred širjenjem koronavirusa s ponedeljkom napovedujejo tudi v Zdravstvenem domu Celje. Vstop v objekt bo mogoče le skozi en vhod, in sicer skozi vhod z zadnjega parkirišča, pri dvigalu. »Že pred vstopom vas bo zdravstveno osebje povprašalo o namenu vašega obiska in vas podučilo o določenih postopkih in pravilih, ki ta trenutek veljajo v vseh zdravstvenih ustanovah po državi,« pravijo ter dodajajo, da za paciente, ki bodo namenjeni k pulmologu ali v otroški dispanzer, še naprej ostajata odprta dosedanja vhoda. Tudi v vseh zdravstvenih domovih, tako kot v bolnišnici, velja, da vanje ne vstopajte, če sumite, da bi lahko bili okuženi s koronavirusom, pač pa najprej po telefonu pokličite osebnega zdravnika. Številni domovi so vzpostavili tudi posebne telefonske številke.

Prepovedani obiski v domovih upokojencev
Ukrepe prav tako sprejemajo v domovih za upokojence, ki jih je ministrstvo za zdravje pozvalo, naj do nadaljnjega prepovejo obiske. V večini domov so to že storili, med drugim v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, Domu starejših Šentjur, Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane, Pegazovem domu v Rogaški Slatini, v Domu Lipa Štore, v Domu ob Savinji v Celju ter v Domu Nine Pokorn Grmovje v Žalcu. Pričakovati je, da bodo sledili tudi v ostalih. V večini so sicer zaradi gripe in ostalih virusnih obolenj že doslej veljale omejitve obiskov.

Vse aktualne uradne informacije v povezavi s koronavirusom lahko sicer spremljate TUKAJ. (AD)