april 28, 2018

Košarkarji Podčetrtka kritični do krovne zveze

Košarkarji Podčetrtka so ta teden prejeli pokal za prvaka 2. slovenske košarkarske lige. A zadovoljstva jim ni prinesel, saj prihodnje leto kljub temu ne bodo napredovali v prvo ligo. Košarkarsko zvezo Slovenije pozivajo k spremembi sistema tekmovanja.

Takole so košarkarji Podčetrtka prevzeli pokal, ki pa ima grenak priokus. (Foto: KK Terme Olimia Podčetrtek)

Odločale so kvalifikacije
Članska ekipa Košarkarskega kluba Terme Olimia Podčetrtek je redni del državnega prvenstva končala na prvem mestu 2. košarkarske lige. Na 22 tekmah je le dvakrat izgubila. A to ni bilo dovolj za napredovanje v slovensko najmočnejšo, 1. ligo. Sistem tekmovanja je namreč takšen, da so se morali Podčetrtčani pomeriti v kvalifikacijah, kjer so zaigrali najboljši štirje klubi rednega dela iz 2. lige in najslabša dva kluba rednega dela iz 1. lige. Po desetih krogih so bili najmočnejši Hopsi s Polzele in laški Zlatorog in si tako zagotovili igranje v elitni druščini tudi v prihodnji sezoni. Podčetrtek je bil tretji, kar mu ni omogočilo napredovanja.

Pozvali k rešitvi slovenske košarke
Košarkarski klub Terme Olimia Podčetrtek je ob prevzemu pokala po zadnji letošnji tekmi javno izrazil nezadovoljstvo nad sistemom, ki prvaku ne omogoča neposrednega napredovanja v višjo ligo. Od Košarkarske zveze Slovenije v klubu zahtevajo, naj spremeni sistem in omogoči, da igra na igrišču zopet dobi veljavo. „KK Terme Olimia Podčetrtek si je pokal za prvaka 2. SKL skozi sezono pošteno prigaral, vendar pa ob tem ne moremo prezreti zelo grenkega priokusa, ki ga ta pokal prinaša. To je vsekakor letošnji TEKMOVALNI SISTEM, ki prvaku ne omogoča prestopa v ligo višje. Ob vseh drago plačanih storitvah od Košarkarske zveze Slovenija zahtevamo, da se resnično poglobi v trenutni tekmovalni sistem, ki prinaša same slabosti. Od tega, da prvo uvrščena ekipa ni nagrajena s prehodom v višjo ligo, ampak je kaznovana z dodatno ligo, ki je med sodelujočimi povsem neenakopravna, do nezanimivosti tekmovanja, po vrhu vsega pa smo deležni še mačehovskega odnosa uradnih oseb ne glede na institucijo,“ so ostri v Podčetrtku, kjer so svoje razmišljanje zaključili z besedami: „V KZS ne razmišljajte zgolj o polnjenju lastne blagajne in o svojih interesih, ampak začnite razmišljati, kako boste rešili slovensko košarko in kako boste zastopali interese nas, klubov, zaradi katerih sploh delujete.“

Kdo bo državni prvak?
Državno prvenstvo medtem še ni končano. Najboljši klubi se v 1. ligi še vedno borijo za naslov državnega prvaka. Nocoj bodo odigrali vse tekme 12. kroga Lige za prvaka. Šentjur, ki nima več možnosti za polfinale, bo v Hruševcu gostil ljubljansko Ilirijo, Rogaška, ki je trenutno tretja, odhaja v Domžale. V polfinale se bodo uvrstile štiri najboljše ekipe (trenutno najbolje kaže Olimpiji, Primorski, Rogaški in Krki), do konca so še trije krogi. (AD)

Galerija slik