maj 7, 2019

Kozjanske travnike krasijo orhideje

V Kozjanskem parku so sprehajalce razveselile cvetoče orhideje, redke cvetlice, ki so po vsej Evropi uvrščene na seznam ogroženih rastlinskih vrst. Na območju parka lahko občudujemo več kot 40 vrst orhidej, največ na odmaknjenem območju Vetrnika.

Cvetoče lepotice lahko občudujemo od aprila do konca junija. (Foto: Dušan Klenovšek)

Najpogostejša vijolična kukavica
V Sloveniji je po besedah biologa Dušana Klenovška iz Kozjanskega parka poznanih preko 80 vrst orhidej, ki uspevajo na travnikih ali v gozdovih. Več kot 40 vrst jih lahko v teh pomladnih dneh občudujemo tudi na zavarovanem območju Kozjanskega parka. "Na osončenem gozdnem robu je je bleda kukavica z rumeno obarvanimi cvetovi. Na suhih travnikih ji sledi navadna kukavica z temno vijoličasto obarvanimi cvetovi. Do 15 cm visoka orhideja lahko v optimalnih pogojih povsem prekrije travišče. Gnojenje ali brananje travnika jih bo zanesljivo uničilo. Nekako istočasno zacveti tudi osjeliko mačje uho. Ker cvetovi niso tako živih barv, ga lahko hitro spregledamo. Imajo pa mačja ušesa, nenavaden in zelo učinkovit način privabljanja opraševalcev," razlaga biolog Dušan Klenovšek in dodaja, da kasneje zacvetijo še muholiko, čebeljeliko in čmrljeliko mačje uho.

Ne trgajte jih in ne izkopavajte!
Divjerastoče orhideje lahko občudujemo le v naravi, saj so pri nas ogrožene in zaščitene. Trganje in izkopavanje teh redkih cvetlic je prepovedano. Eno večjih rastišč orhidej se v Kozjanskem parku razprostira pod vrhom Vetrnika, kjer lahko te cvetoče lepotice doživimo na sprehodu po urejeni učni botanični poti:

Prve orhideje so zacvetele v aprilu, s svojimi cvetovi bodo vabile vse do konca junija. (SP)

PODOBNE VSEBINE:
Ste vedeli, da tudi na Kozjanskem cvetijo orhideje?

Galerija slik