januar 24, 2019

Kozjanski park naselili šakali?

V Kozjanskem parku se bodo nocoj podali v lov za šakali. To bo prva tovrstna akcija, s katero želijo ugotoviti, ali so šakali na tem zavarovanem območju resnično prisotni.

Šakal daje videz mešanice lisice in volka.

Občasno medvedi, zdaj tudi šakali?
"Velikih zveri, razen medvedov, ki občasno pridejo in grejo, v Kozjanskem parku ni, so pa v zadnjem času indici, da se pojavlja šakal," pravi Barbara Ploštajner iz JZ Kozjanski park in dodaja, da se šakali, srednje velike zveri iz družine psov, v naši državi redno pojavljajo od sredine 80-ih let prejšnjega stoletja. "Njihovo število se je zaradi vojn na področju Hrvaške ter Bosne in Hercegovine pri nas povečalo, razširil naj bi se tudi na Kozjansko. Natančnih podatkov in vzpostavitve monitoringa nad šakali v Kozjanskem parku še ni, obstajajo pa sledovi, po katerih sklepamo, da šakal tudi na tem območju je," pravi Ploštajnerjeva.

Prisotnost šakala bodo v Kozjanskem parku poskušali dokazati na nocojšnjem »lovu« za šakali, ki ga bodo organizirali po predavanju biologa Tomaža Berceta iz Zavoda za gozdove Slovenije o velikih zvereh in šakalu v Sloveniji. In kako bo potekala iskalna akcija?

Iskanju šakalov v Kozjanskem parku se lahko pridružite tudi vi, nocoj ob 19-ih vas pričakujejo na upravi Kozjanskega parka v Podsredi. Predavanje Tomaža Berceta se bo začelo uro pred tem. (SP)