Kozjanski park že 35 let

26.05.2016

Slovesnosti so se med drugim udeležili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in županja občine Kozje Milenca Krajnc.

Kozjanski park, eno največjih in najstarejših zavarovanih območij v Sloveniji, je na gradu Podsreda proslavil 35. obletnico delovanja. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je park označil za enega slovenskih biserov.

Ohranjena narava večna vrednota
Po besedah direktorja Kozjanskega parka Tea Hrvoja Oršaniča jim je v 35 letih ustvariti sodobno zavarovano območje, prepoznavno po zglednem sožitju narave in človeka, številnih dobrih parkovnih praksah in ohranjeni naravi. »Zelo smo ponosni, da smo kot eno najstarejših zavarovanih območij v naši državi bili svetilnik in velika pomoč in opora tudi drugim zavarovanim območjem, ki so nastajali za nami. Marsikdo se je iznaših dobrih parkovnih praks učil. Smo zgled tudi izven meja naše države,» je pojasnil Oršanič. V veliko zadovoljstvo mu je, da jim je uspelo razbliniti stereotipe o življenju v zavarovanem parku in razviti dobre prakse, ki nudijo tudi priložnosti za razvoj regije. Ob tem je poudaril, da je življenje znotraj zavarovanega območja privilegij in poudaril, da sta ohranjena narava in zdravo okolje večni vrednoti  ter največ, kar lahko pustimo našim zanamcem.

Park eden od slovenskih biserov
Slovesnosti ob častitljivi obletnici Kozjanskega parka, ki s Triglavskim narodnim parkom predstavlja najstarejše zavarovano območje v Sloveniji, se je udeležil tudi premier Miro Cerar. »Kozjanski park je eden od slovenskih biserov,« je dejal premier in se zahvalil domačinom, da so ga ohranili tako lepega. Ob tem je izpostavil, da ima park velik potenciali za gospodarski razvoj, saj lepa narava vabi turiste, a je hkrati posvaril pred nevarnostnjo masovnega turizma. Turistična dejavnost mora biti po premierjevih besedah premišljena in mora nuditi turizem, ki bo dovolj privlačen za turiste in hkrati prijazen do domačinov in okolja. » A turizem ni samo narava, turizem so tudi ljudje, njihov nasmeh in dobra volja,« je dodal in pozval k bolj pozitivni naravnanosti Slovencev, da bomo bolj znali ceniti vse kar imamo dobrega in lepega. (SP)
Štajerski val v sliki