oktober 9, 2016

Kozjansko jabolko združuje

V Podsredi ta konec tedna že 17-ič slavijo Praznik Kozjanskega jabolka. Prireditev je znova povezala večtisočglavo množico obiskovalcev s prebivalci parka ter oživila skupna prizadevanja pri ohranjanju naravnih in kulturnih vrednot Kozjanskega.

Obiskovalci radi pridejo v Podsredo, saj imajo marsikaj zanimivega za videti.

140 stojnic, 200 nastopajočih
Na okoli 140 stojnicah predstavljajo svoje produkte pridelovalci in izdelovalci različnih domačih izdelkov iz bližnje in daljne okolice. Poleg jabolk in jabolčnih izdelkov je mogoče kupiti druge pridelke in prehranske izdelke kot tudi mojstrovine že skoraj pozabljenih domačih obrti. Bogato založene stojnice brez globalnega kiča, razstave, glasba in ples z okoli 200 nastopajočimi so samo prvi dan sejma v Podsredo privabili več tisoč obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije.

Eko-etno in krožno gospodarstvo
»Praznik je iz svojih skromnih začetkov prerasel v velik dogodek. Postal je legendaren, je sestaven del kulture naroda, ljudje so ga zelo dobro sprejeli. Prav tako je pomembno, da skozi ponudbo na stojnicah uveljavljamo strpnejši odnos do okolja, zdrav odnos do narave, okolju prijazno pridelavo hrane in izdelave izdelkov,« ni skrival zadovoljstva direktor Kozjanskega parka direktor Teo Hrvoje Oršanić. Da je kozjansko jabolko tudi velika gospodarska priložnost pa je opozoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je pozdravil povezovanje parka z ostalim gospodarstvom in obrtništvom in kot temelj nadaljnjega razvoja izpostavil trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo. Prisluhnete mu lahko na spodnji povezavi.

Carjevič leta in "štrudlmojstrici"
Na prireditvi so podelili osmi naziv Carjevič leta, za najbolje vzdrževani travniški sadovnjak na območju Kozjanskega parka si ga je prislužil dolgoletni sadjar Alojz Antolovič iz Bizeljskega. Za kakovostne in okolju prijazne izdelke in storitve z biosfernega območja Obsotelje in Kozjansko je Kozjanski park podelil možnost rabe kolektivne blagovne znamke Sožitje Kozjansko trem novin dobitnikom. Dosedanjim dobitnikom so se pridružili Ivan Preskar, Ekološka kmetija Karl Čadej in Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli. Dijakinji Srednje šole za gostinstvo in turizem v Celju Marjeta Tržan in Sara Vrecl sta za najboljši jabolčni zavitek prejeli naziv "štrudlmojstrici", 4,30 metra dolg rekordni olupek pa je v enem kosu z jabolka odrezal Martin Magdalenc iz Žegarja pri Prevorju. (SP, foto: Štajerski val)

Datoteke

Zdravko Počivalšek o razvoju parka

Štrudlmojstrici o peki štrudla

Vtisi obiskovalcev