julij 22, 2018

Kralj, ki je prekašal vse sodobne multimilijarderje

Na seznamih najbogatejših Zemljanov se zadnja leta pogosto znajdejo direktorji, inovatorji in dediči. Trenutno najbogatejši človek je ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, ki ima na računu več kot 100 milijard. Kljub vrtoglavemu znesku pa ga je nekdo v premoženju prekašal že pred več kot 700 leti.

Mansa Musa je upodobljen celo v Atlasu iz leta 1375, po katerem so se ravnali srednjeveški pomorščaki. (Foto: Independent)

Srednjeveški multimilijarder
Leta 1280 se je na zahodu Afrike rodil Mansa Musa. Leta 1312, ko so po Evropi divjale državljanske vojne in pomanjkanje, je postal vladar Malijskega cesarstva. Kot v mnogih drugih afriških kraljestvih tistega časa, se je dobro živelo tudi v njegovem. Do svoje smrti leta 1337 pa je Musa poleg vladarskega pridobil še en naziv – najbogatejši človek v zgodovini. Njegovo premoženje je bilo tako obsežno, da ga ni mogel natančno določiti noben zgodovinar. Za Muso še danes velja, da je bil "bogatejši, kot je mogoče opisati", nekateri zgodovinarji ocenjujejo da bi njegovo premoženje danes znašalo približno 400 milijard. Musa je obogatel z naravnimi bogastvi. Njegovo kraljestvo na ozemlju današnje Mavretanije, Senegala, Gambije, Gvineje, Burkine Faso, Malija, Nigra, Nigerije in Čada, je zelo verjetno izkopalo največ zlata na svetu, in to v času, ko je bilo zlato še kako iskano.

Povzročil gospodarsko krizo
Mansa Musa je zaradi svojega bogastva zaslovel, ko se je odpravil na romanje v Meko. Več kot 6000 kilometrov je prepotoval z razkošno karavano. Spremljalo ga je tisoče vojakov, civilistov in sužnjev ter 500 glasilcev. Svojemu spremstvu je vladar dal sešiti oblačila iz fine svile, več deset kamel in konjev pa je v odpravi nosilo zlate palice. Med romanjem je Mansa Musa v Egiptu sprožil gospodarsko krizo. S tem, ko je revnim v prestolnici Kairo delil zlato, je namreč povzročil inflacijo. Mesto je potrebovalo več kot deset let, da si je od krize opomoglo. Sicer pa je veliko vlagal v razvoj. V zgodovinskem mestu Timbuktu na severu današnjega Malija, ki je veljalo za center religije in znanja, je zgradil veliko šol, mošej in univerz. Njegova dediščina je v tej afriški državi vidna še danes – ohranila se je z mavzoleji, knjižnicami in mošejami, ki pričajo o zlati dobi malijske zgodovine pod Manso Muso. (TMG, vir: Independent)