julij 29, 2018

Nagrade za človeško neumnost

Ljudje nagrade načeloma prejmemo za izjemne, dobre dosežke. To pa ne velja za Darwinove nagrade. In čeprav so ime dobile po Charlesu Darwinu, jih ne prejemajo znanstveniki s področja biologije ali genetike.

Darwinova nagrada je ena tistih, ki si jih nočete prislužiti (fotografije so simbolične).

Pripomorejo k evoluciji
Od leta 1995 nagrajence darwinov razglaša satirična skupina Darwin Awards. In čeprav nosijo ime očeta evolucijskega nauka, jih ne podeljujejo za dosežke v biologiji ali genetiki. Ne povsem. Začetniki darwinov namreč pravijo, da jih dobijo tisti, ki s tem, ko se izločijo iz genetskega bazena, pripomorejo k evoluciji. Med nominiranci za Darwinove nagrade so namreč ljudje, ki so pri izvajanju neumnosti umrli ali ostali neplodni. V poštev pa pridejo le, če njihova dejanja niso ogrožala drugih ljudi. Poleg tega lahko nagrado dobijo polnoletni ljudje brez duševnih težav, dogodek pa mora biti uradno potrjen. V 23 letih se je nabralo kar nekaj dosežkov, ki so si zaslužili nagrado za človeško neumnost.

Noč na smučišču
Leta 1998 se je nekaj prijateljev na smučišču zadržalo na zabavi v koči. Okoli tretje ure zjutraj so se odločili, da se bodo po belih strminah spustili z blazinami, ki obdajajo stebre sedežnice in so namenjeni blaženju posledic morebitnega trka smučarja v steber. Eden od njih je med nočno vožnjo trčil ravno ob steber, kjer so si „izposodili“ blazine, in pri tem umrl.

Nesrečen obisk živalskega vrta
18. december 2005 je v Južnoafriški Republiki prinesel nenavadno žeparsko zgodbo. Ko so ljudje opazili, da sta med njimi žeparja, sta se ta pognala v beg. Eden od njiju je bil v boljši kondiciji in se je začel hitro oddaljevati. Drugi pa, ki ga ni mogel dohiteti, je opazil zid in ga preplezal, da bi ubežal kazni. Vendar je pristal v ogradi bengalskih tigrov v tamkajšnjem živalskem vrtu. Ko so po nekaj urah našli njegovo truplo, so predstavniki živalskega vrta dejali, da tigri ne bi pustili nobenega dokaza o prišleku, če jih ne bi prejšnji dan nahranili.

Protest, ki se je maščeval
Ko so leta 2011 v ameriški zvezni državi New York uvedli strožje zakone glede nošenja motorističnih čelad, se je nek moški odločil za protest proti novim pravilom. Njegova protestna vožnja pa je dokazala prav nasprotno od želenega, saj je padel z motorja in se pri tem smrtno ponesrečil.

Morbidno Valentinovo
Ljubezenski prepir pa je bil usoden za mladega Nemca, ki se je na večernem sprehodu ob reki sprl s svojim dekletom. V jezi jo je potisnil v reko in skočil zanjo, da bi jo utopil. Vendar ni upošteval dejstva, da ne zna plavati. Dekle je odplavalo na kopno in si hitro opomoglo od podhladitev. Njen (bivši) fant pa je za njihovimi posledicami v bolnišnici umrl na letošnje Valentinovo. Še več tovrstnih "neumnosti" najdete TUKAJ. (TMG, vir: Darwin Awards)