februar 14, 2022

1066 ljubezenskih pisem in zgodba o ljubezni iz okupirane Ljubljane

Na valentinovo smo minute za kulturo namenili ljubezni. Z direktorico žalske knjižnice Jolando Železnik smo pogledali v nekaj ljubezenskih pisem in se spomnili nekaj čudovitih ljubezenskih zgodb iz slovenske zgodovine.

Pozornosti so potrebne 365 dni na leto. Takrat si sporočamo, da se imamo radi in se potrebujemo. Ljubezni je več vrst in radi lahko imamo več ljudi, razmišlja Jolanda Železnik. (Fotografija je simbolična. Foto: Pexels)

Ljubezen je zelo pogost motiv v literaturi in tudi bralci radi posežejo po knjigah, ki tako ali drugače govorijo o ljubezni, pravi direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik. Pri tem dodaja, da se tudi v slovenski zgodovini skrivajo zelo lepe ljubezenske zgodbe - arhitekt Jože Plečnik in lekarnarka Emilija Fon sta svojo ljubezen zgradila iz prijateljstva, pesnica, pisateljica in skladateljica Josipina Urbančič in politik Lovro Toman sta si izmenjala kar 1066 ljubezenskih pisem, pesnik Karel Destovnik Kajuh pa se je v okupirani Ljubljani zaljubil v zboristko v operi Silvo Ponikvar.

Še več o teh zgodbah, o knjigah o ljubezni in ljubezenskih pismih pa slišite v spodnjem pogovoru. (TMG)