avgust 16, 2019

200 let Paviljona Tempel ob glasbi in kulinariki

Že 200 let v Rogaški Slatini stoji Paviljon Tempel. Sprva so zraviliški gostje pod njem našli vrelec slatine, danes se tja vračajo po kulturo. In kmalu tudi kulinariko.

Paviljon Tempel je ena osrednjih točk znamenitega Zdraviliškega parka. Pred nekaj leti so obnovili njegovo okolico, ki je postala tudi prostor za prireditve. (Foto: Štajerski val)

Najprej zdraviliška, danes kulturna vloga
Zdraviliški park v Rogaški Slatini že 200 let dopolnjuje Paviljon Tempel. Zrasel je nad vrelcem Roitschocrene, rogaškim vrelcem, ki naj bi ga z udarcem kopita odprl Pegaz. Legendo o nastanku vrelca zdravilne vode so zapisali že leta 1687. Aleš Topolšek iz Grand hotela Sava, ki skrbi za Tempel, ob tem razlaga: 

Pred dvema stoletjema, leta 1819, je tržaški arhitekt Nikola Pertsch vrelec pokril s paviljonom v klasicističnem slogu. 65 let kasneje so nedaleč stran uredili nov vrelec in Paviljon Tempel je namesto zdraviliške krepil svojo kulturno vlogo, ki jo je ohranil do danes.

Klasicistični paviljon je delo tržaškega arhitekta. (Foto: Štajerski val)

Kultura in hrana
Tako pod paviljonom z 12 jonskimi stebri, ki je tudi priljubljena točka za poroke, v Rogaški Slatini pripravljajo festival Pranger in koncerte Aninega festivala. Ta poleg večernih koncertov sprehajalce po parku pospremi z zdraviliškim orkestrom Musica Camerata. Do konca avgusta se obetata še dva etno obarvana koncerta in nastop kitarista Igorja Leonardija. Pri izboru dogodkov, ki bodo svoje mesto našli v paviljonu, upoštevajo goste zdravilišč in domačine – oboji se namreč udeležujejo kulturnih prireditev. Že to soboto, 17. avgusta, pa bodo kulturi pod paviljonom dodali še kulinariko. Aleš Topolšek napoveduje:

(TMG)