maj 26, 2020

50 let ljubiteljske kulture v Šentjurju

Ljubiteljski kulturniki v občinah Šentjur in Dobje so že 50 let povezani v Zvezo kulturnih društev Šentjur. Ker je prireditev ob 50-letnici zaradi koronavirusa odpadla, so pol stoletja obeležili s časopisom.

Ob 50-letnici zveze so izdali brezplačni kulturni časopis Kulturna z(a)veza. (Foto: Štajerski val)

Že 50 let Zveza kulturnih društev Šentjur združuje ljubiteljske kulturnike v občinah Šentjur in Dobje. V zvezo je vključenih 31 kulturnih društev in skupin, v katerih tako ali drugače ustvarja več kot 2000 članov. Ob tem Anita Koleša, vodja šentjurske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, poudarja:

»Veliko je zborovskih, vokalnih skupin, potem so tu še literati, slikarji, plesalci in folklorniki. Pomanjkanje je mogoče na filmskem področju. Upamo tudi, da se nam pridruži čim več mladih,« ob 50-letnici pravi predsednica zveze Marija Rataj. Ob tem pa poudarja, da današnji način življenja ni najbolj naklonjen ljubiteljski kulturi:

Kulturniki morajo biti slišani
Poseben izziv ljubiteljski kulturi pa je postavil tudi čas koronavirusa. Številne dejavnosti in prireditve so se prekinile. In čeprav so bila številna društva aktivna na družbenih omrežjih, si ne predstavljajo, da kulture ne bi bilo več v živo, pravi Anita Koleša:

Prav na negotov položaj kulture opozarjajo tudi s priložnostno razstavo v Svetinovem vrtu, ki so jo naslovili Kultura v zraku.

Koronavirus in kultura povod za časopis
Ker je koronavirus preprečil tudi praznovanje 50-letnice Zveze kulturnih društev Šentjur, so vsem gospodinjstvom občin Šentjur in Dobje poslali časopis Kulturna z(a)veza. Kaj so v njem zbrali, pa Barbara Gradič Oset:

Med drugim sta istega leta, kot je nastala današnja Zveza kulturnih društev Šentjur, potekali gradnja kulturnega doma v Dobju in postavitev spomenika skladateljem Ipavcem v Šentjurju. Ob tem pa v zvezi pravijo, da bodo časopis izdali vsako leto ob obletnici nastanka zveze in v njem popisali kulturno dogajanje v minulem letu. (TMG)

Galerija slik