november 1, 2020

Almo Karlin želi približati ljudem

Kustusinja Pokrajinskega muzeja Celje Barbara Trnovec je izdala znanstveno monografijo o Almi Karlin, ki jo je napisala poljudno. Tako je želela Almo približati čim širšemu krogu ljudi.

Alma Karlin je vse bolj prepoznavna in cenjena, pravi Barbara Trnovec. Pred časom je dobila tudi svojo znamko, kar je velik dosežek. (Foto: Štajerski val)

Neskončno potovanje Alme M Karlin: Življenje, delo, zapuščina nosi naslov znanstvena monografija Barbare Trnovec, kustusinje v Pokrajinskem muzeju Celje. Napisala jo je poljudno, da bi življenje, delo in zapuščino Alme Karlin, svetovne popotnice, ki je bila po besedah avtorice še veliko več kot to, približala čim več ljudem. Hkrati pa je veliko poudarka namenila doslednemu navajanju virov. Prav zaradi tega namreč Almo danes vidimo v drugačni luči kot nekoč:

 

Kljub temu, da Almino življenje proučuje že več kot 20 let, je tudi med ustvarjanjem monografije naletela na marsikaj novega. Poudarja, da je Almina zgodba izredno kompleksna in da imajo tisti, ki jo raziskujejo, še veliko dela:

 

Tega v knjigi sicer ni, a bo v katerem drugem delu pravi. Bo pa ta knjiga, ki bo na voljo tudi v angleščini in nemščini, pospremila razstavo v priznanem muzeju na Dunaju – zaradi koronavirusa bo na ogled prihodnje leto. Še več o Almi, njeni zgodbi in monografiji, pa v spodnjem posnetku. (TMG)