januar 28, 2021

Centru Noordung leto 2020 prineslo dobre in slabe spremembe

Minulo leto je v Centru Noordung prineslo manj prihodkov in več mesecev zaprtih vrat. A poleti jih je obiskanost pozitivno presenetila. Kako pa se trenutnim razmeram prilagajajo v tem letu?

Kakšne so posledice leta 2020 in izzivi leta 2021 v Centru Noordung? (Foto: Center Noordung)

Center Noordung v Vitanju je lani glede na okoliščine zabeležil dokaj uspešno leto, pravi direktor Dominik Kobold. Ob skoraj štirimesečnem zaprtju so zabeležili za okoli 40 odstotkov manj prihodkov kot bi jih bilo brez omejitev. Pa tudi obisk je bil lani manjši kot leta 2019:

Uspešne poletne mesece pripisuje večjemu številu turistov, ki so lani dopust preživljali doma. Kar nekaj obiskovalcev je prišlo tudi zaradi kamna z lune, ki je bil v Centru Noordung na ogled do konca minulega leta. Kakšne bodo številke letos, je še prezgodaj napovedati. Bo pa center vesoljskih tehnologij vrata ponovno odprl prvega februarja. Po odloku vlade bi jih lahko že minulo soboto, a še potekajo dela, brušenje parketa. Pri tem pa Kobold pravi:

Cilj niso dogodki preko spleta, ampak da center živi z obiskovalci
Sicer je Center Noordung znan tudi po dogodkih. Lani so kljub omejitvah in številnim spremembam ukrepov, ki so jih morali upoštevati pri izvedbi, izpeljali 18 večjih dogodkov. Letos pa bodo morali svoje aktivnosti še v večji meri preusmeriti na splet. A Kobold pri tem pravi:

Tudi za Center Noordung prihodnost negotova
Tako jih, kot še pravi Dominik Kobold, nova resničnost postavlja v negotov položaj. Čeprav nekaj denarja dobijo kot javni zavod iz občine ali države, so v veliki meri še vedno odvisni od sebe, poudarja:

Zato upa, da se stanje normalizira čim prej. Do takrat snujejo razstave in vlagajo v svoj razvoj. Verjame, da so poskrbeli za vse, da bo obisk centra, ko bo to mogoče, varen. (TMG)