marec 2, 2021

Damjan Pasarič: beseda mora priti iz srca

V februarju smo se v nedeljskih popoldnevih v Minutah za kulturo poklonili slovenski besedi, še sploh pa besedilom slovenske glasbe. Nastala so štiri prijetna besedna srečanja z glasbenikom, besedilopiscem in avtorjem številnih nagrajenih besedil, Damjanom Pasaričem iz Štor, ki je nekajkrat poudaril, da je treba seči po dobro pesem naravnost v srce.

Damjan rad pomaga tudi mladim besedilopiscem, ki šele začenjajo svojo pot.

Damjan piše besedila za slovensko narodnozabavno in zabavno glasbo; kot pravi, pa niti več ne šteje, koliko pesmi je že napisal. Rad ustvarja na temo življenja, ljubezni, medosebnih odnosov, izkušenj … in rad pusti v pesmih kakšen dober življenjski nauk. Njegova prva besedila so nosile narodnozabavne viže, ko pa so se glasbeni prijatelji, za katere piše pesmi, začeli spogledovati tudi z bolj zabavnimi ritmi, je to vzel kot nov izziv v življenju in dodal svojim verzom malce drugačen, bolj zabaven ritem.

Damjan Pasarič zelo spoštuje slovensko besedo, talent za pisanje besedil pa mora biti po njegovem mnenju človeku vsaj malo položen v zibelko. Seveda le lahko človek marsičesa priuči in z vztrajnostjo in delom tudi doseže neke rezultate, ampak najlepša besedila po njegovem pridejo z navdihom sama od sebe. In to prav iz srca.

Poleg glasbe sta njegovi največji ljubezni v življenju še njegovi dve dekleti; žena Tanja in hčerkica Olivija Sofija, ki je ravno te dni dobila čisto svojo skladbico. Kot razlaga Damjan, sta besedilo zanjo napisala skupaj z ženo, z njo pa sta se poklonila globoki družinski sreči, ki jo lahko razume človek šele takrat, ko postane starš. Naključje je hotelo, da je videospot za melodijo izšel ravno ob koncu februarja … in seveda je bil to najlepši mogoč zaključek srečanj v okviru februarskih nedeljskih kulturnih pomenkovanj. Če bi jim želeli prisluhniti ponovno, vas čakajo pripeta spodaj, Damjanu pa hvala za prijetna druženja in vse dobro na njegovi družinski in glasbeni poti tudi vnaprej. (AK)