februar 8, 2022

Dan, ko Slovenci slavimo kulturo

Na današnji 8. februar praznujemo slovenski kulturni praznik. Od leta 1946 je to državni praznik, od leta 1991 pa tudi dela prost dan.

Knjige so le eden od stebrov kulture, kultura pa je še marsikaj. (Foto: Pixabay)

Kulturni praznik obeležujemo nad, ko je leta 1849 umrl največji slovenski pesnik France Prešeren. Slovenija je ena izmed redkih držav, ki kulturi posveča državni praznik. Mi smo naše poslušalce povprašali, kaj vse si oni predstavljajo pod besedo kultura:

In zakaj je kultura pomembna?

Danes bodo mnoge galerije in muzeji po celotni državi nudili brezplačni vstop in ogled razstav. Tudi v naših krajih bo veliko priložnosti, da si dan popestrite z nekaj kulture.

Kaj kaže statistika? 
Ob kulturnem prazniku je Statistični urad Republike Slovenije (SURS) zbral nekaj zanimivih podatkov o kulturnem delovanju v naši državi, v letu 2020:

Tega leta je tako po njihovih informacijah izšlo približno 5.300 naslovov tiskanih knjig in brošur. Skoraj 40 odstotkov teh je bilo leposlovnih, tako izvirnih kot tudi prevedenih del. Splošne knjižnice so imele vpisanih več kot 400.000 članov, ki so si skupno skozi leto izposodili kar 16,6 milijona enot knjižničnega gradiva.

Na odru so kulturni domovi, gledališča, opere, glasbene ustanove in ostali producenti in izvajalci kulture pripravili približno 11.200 kulturnih prireditev. Več kot polovica jih je bila lastne produkcije, ostalo so predstavljale gostujoče prireditve.

Filmski delavci so v istem letu ustvarili 13 celovečernih filmov. Kinematografi so ponudili skoraj 300 filmov, večina gledalcev pa si je ogledala filme tuje produkcije.

V muzejih in galerijah je bilo pripravljenih skoraj 900 razstav. Poleg razstav so ustanove ponujale tudi vodene oglede in e-dogodke za virtualni prostor.

Leta 2020 je, kot še navaja SURS, država kulturi namenila nekaj več kot 449 milijonov evrov, v kar so zajeta sredstva, namenjena za delovanje knjižnic, muzejev, galerij, gledališč, odrski in filmski produkciji, spomenikom in spominskim hišam, kulturnim praznovanjem, subvencijam umetnikom, za storitve radia, televizije in založništva. In še ta zanimiv podatek: Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2020 za kulturo porabil povprečno 177 evrov. (KK)